Vitner: – Drapet må ha vært planlagt

Familiemedlemmer til 17- åringen som ble drept av sin ektemann på Grua mener han må ha planlagt å drepe sin kone. Tiltaltes forsvarer sier beskyldningene er grunnløse.

Grua-drapet lagmannsretten

FAMILIEN MENER TILTALTE PLANLA Å DREPE: Niesen og søsteren til kvinnen som ble drept på Grua den 12. juni i fjor mener ektemannen må ha planlagt å flykte med toget med parets to år gamle datter etter han knivstakk kona.

Foto: Monica Rikoll / NRK

Den 12. juni i fjor ble en 17 år gammel afghansk asylsøker drept med tre knivstikk i på Grua i Oppland, hvor hun var på besøk hos sin søster.

Den drapstiltalte ektemannen, en 29 år gammel afghansk statsborger, rømte ut av landet med parets da to år gamle datter. Fire dager senere ble de sporet opp i Roma, og 29-åringen ble pågrepet av italiensk politi.

Etter at ektemannen tok livet av sin kone tok han toget fra Grua til Oslo. Det er dette som gjør at to av fornærmedes familiemedlemmer mener han må planlagt drapet.

– Den tiden han bodde hos oss visste han ikke noe om togrutene eller hvordan man kjøpte billett. Han kan omtrent ikke lese eller skrive. Det at han tar toget like etter drapet mener jeg betyr at det var planlagt, fortalte fornærmedes niese i Eidsivating lagmannsrett i dag.

Drepte kona etter krangel

Ektemannen har erkjent forsettlig drap på sin kone, men i Gjøvik tingrett ble han dømt til 16 års fengsel for å ha drept kona med overlegg. Mannen anket dommen, og ankesaken behandles nå i lagmannsretten på Hamar.

Ekteparet og datteren kom til Norge fra Iran i mars 2013. Kona søkte om asyl som enslig, mindreårig asylsøker, og hun og datteren fikk innvilget en midlertidig oppholdstillatelse mens de bodde på et asylmottak i Lyngdal i Vest-Agder.

Imens oppholdt den tiltalte 29-åringen seg ulovlig i Norge, og bodde sammen med sin kones familie på Grua.

Ifølge fornærmedes familie skal konas oppholdstillatelse ha vært tema for flere krangler mellom ekteparet. 29-åringen skal også ha vært sjalu fordi kona og datteren bodde på asylmottaket hvor det også bodde andre gutter.

Ifølge tiltalte skjedde drapet etter at ekteparet kranglet om morgenen den 12. juni.

– Hun sa plutselig at hun ikke elsket meg, og at hun hadde et forhold til en annen. Det stoppet opp for meg. Jeg hadde bare de to i hele verden. Alt svartnet for meg, forklarte tiltalte i lagmannsretten tirsdag.

Fahezeh Ahmadi/Overvåkningsbilde

DREPT AV EKTEMANNEN: Fahezeh Ahmadi ble drept av sin ektemann to måneder etter at hun hadde kommet seg fra Iran til Norge. Etter drapet reiste mannen ut av landet med parets barn, men han ble pågrepet i Roma i Italia tre dager senere.

Foto: Privat

– Hun ønsket ikke å skille seg

Men niesen mener det er tvilsomt at ekteparet har kranglet om morgenen slik ektemannen hevder. Ifølge henne ønsket ikke fornærmede å skilles fra 29-åringen.

Niesen og 17-åringen skal ha hatt et fortrolig forhold. 17-åringen skal ha betrodd at ektemannen noen ganger plaget henne.

– Jeg sa til henne at hun kunne be om skilsmisse fra mannen sin hvis han plaget henne. Men hun sa at hun var glad i ham, og ikke ønsket at de skulle skilles, forklarte niesen i retten.

Hadde en halvtime til rådighet

Søsteren til den drepte 17-åringen vitnet også i lagmannsretten i dag. Hun mener også at 29-åringen må ha planlagt å drepe sin kone før paret angivelig skal ha kranglet om morgenen før drapet skjedde.

Hun forlot boligen på Grua klokka åtte den morgenen drapet fant sted. Da var ekteparet og den to år gamle datteren deres alene i huset. Ifølge søsteren lå 17-åringen fremdeles og sov på dette tidspunktet

En halv time senere observerte vitner i nabolaget 29-åringen hastende ned mot jernbanestasjonen på Grua med datteren på armen.

– Hvordan har han fått tid til å vekke min søster, krangle med henne, drepe henne og så dra av gårde for å rekke toget fra uten at noe var planlagt, påpekte søsteren i lagmannsretten.

– Drapet er overlagt

Thorbjørn Klundseter

OVERLAGT DRAP: Aktor Thorbjørn Klundseter mener den drapstiltalte ektemannen har overveid å drepe sin kone i tidsrommet 8. mai til 12. juni i fjor.

Foto: Hanne Stine Kind / NRK

Aktor Thorbjørn Klundseter sier han ikke ønsker å kommentere detaljer i vitneforklaringene til fornærmedes familie i forkant av prosedyrene i rettssaken.

– Men jeg kan si det slik at påtalemyndigheten er av den oppfatning at tiltalte har hatt tilstrekkelig tid til å veie for og imot hvorvidt han skulle drepe fornærmede, sier Klundseter.

Han sier drapet på 17-åringen ble gjort med overlegg.

Grunnløse beskyldninger

29-åringens forvarer, Tarik Abbou, sier beskyldningene fra 17-åringens familiemedlemmer om at 29-åringen planla drapet er grunnløse.

– De har heller ikke sagt noe om at min klient skal ha handlet med overlegg i hverken politiavhør eller i Gjøvik tingrett, sier Abbou.

Han sier familiemedlemmenes beskyldninger om at drapet var planlagt har går sterkt inn på 29-åringen, som mener familien lyver.

– Det er åpenbart at familiemedlemmene ikke kan begrunne hvorfor de mener han har handlet med overlegg, og det hvorvidt han har handlet med overlegg som står sentralt i denne saken, sier forsvareren.