Tollvesenet: – Smuglerne er velorganiserte og godt utrustet

Organiserte kriminelle smugler mengder av sprit, øl og sigaretter over grensa. – Dette er jobben deres, sier Tollvesenet.

Morten Nystuen

Morten Nystuen er kontrollsjef i Tollvesenet, og bekymret for den organiserte smuglinga over hedmarksgrensa.

Foto: Frode Meskau / NRK

Tollvesenet har rett og slett ikke nok ressurser til å ta de organiserte smuglerne som farter over grensa. Det opplyser kontrollsjef Morten Nystuen ved Tollvesenet i Kongsvinger.

– Denne businessen er velorganisert, det ser vi. De har store ressurser, kjører forbiler og har et stort apparat som spaner på oss kanskje et helt døgn i forvegen, sier Nystuen.

Utvilsomt organisert kriminalitet

Nylig ble to polakker pågrepet i Eidskog. Til politiet forklarte de to arbeidsledige mennene at de hadde reist fra Polen til Sverige etter oppdrag fra en ukjent landsmann. Formål: Å frakte sprit over grensa til Norge.

– At dette er organisert er det ingen tvil om. De har sågar sagt til oss at de har dette som jobb - det er jobben deres å smugle til Norge, sier Nystuen.

– Det krever en kjempeinnsats av oss om vi skal klare å ta disse smuglerne.

– Politiet må prioritere smuglingsaker

Nystuen og Tollvesenet ønsker mer hjelp fra politiet - de mener nemlig tollsaker ikke prioriteres høyt nok.

– Jeg har forståelse for at Tollvesenet ønsker at egne saker skal følges opp så tett som mulig, sier politimester i Hedmark, Tormod Bakke.

Tormod Bakke

Politimester i Hedmark, Tormod Bakke.

Foto: Frode Meskau / NRK

Han sier det er sjelden politiet har mulighet til å prioritere saker med utenlandske smuglere.

– Alle ønsker jo at sine områder skal prioriteres høyere, men vi i politiet må rett og slett vurdere hvor mye ressurser vi kan og skal bruke på forskjellige saker. Når det kommer til tollsaker må det være snakk om vesentlig store saker før vi begynner å vurdere etterforskning i andre land, som både vil være langvarig og som erfaringsmessig er vanskelig å gjennomføre.

Nystuen vil ikke legge seg opp i politiets prioriteringer, og understreker at han har forståelse for deres situasjon. Han mener likevel dette er et problem som ikke vil forsvinne av seg selv.

– Utviklinga vi har sett det siste året vil fortsette. På hedmarksgrensa beslaglegger vi cirka 100.000 liter alkohol i året. Vi ser at vi tar færre, men større laster. Vi ser at smuglerne langs hele svenskegrensa kjører over grensa i samla flokk uten at vi har mulighet til å stanse alle.