– Teltleirene gjør sterkest inntrykk

Sven Castberg fra Elverum er i Katmandu i Nepal og forteller om voldsomme ødeleggelser etter de mange jordskjelvene.

Nepal Earthquake

NYTT JORDSKJELV: Tirsdag rammet et kraftig etterskjelv deler av Nepal. Mange mennesker søkte midlertidig ly i denne leiren i Bhaktapur.

Foto: Tashi Sherpa / Ap

Sven Castberg jobber i Norges Blindeforbund og reiste til Nepal tirsdag, samme dag som det kom et alvorlig etterskjelv. Blindeforbundet har flere prosjekter i Nepal der de samarbeider med lokale produsenter som selger varer i Norge.

– Det første vi gjorde var å reise ned til sentrum av Katmandu for å se på skadene. Jeg har vært der mange ganger, og det å se alle minnesmerker og bygg som var rast sammen var helt forferdelig, forteller Catsberg til NRK på telefon.

Sven Castberg

TRYGG: Sven Castberg forteller at han bor på hotell 3-4 kilometer utenfor Katmantu i Nepal og at han føler seg veldig trygg der han er.

Foto: Privat

Selv om mange bolighus ikke raste helt sammen i den voldsomme naturkatastrofen som rammet 25. april i år, så er likevel mange hus i byen så skadet at de ikke er beboelige.

– Det som gjør sterkest inntrykk er å se teltleirene over hele byen og alle menneskene som blir servert mat ute, forteller Castberg.

Mange etterskjelv

Fortsatt kommer det mange etterskjelv i området han befinner seg 3-4 kilometer utenfor Katmandu, men Castberg sier det likevel ikke oppleves som spesielt farlig akkurat der.

– Jeg føler meg veldig trygg. Vi vet at dette hotellet kommer til å stå gjennom et skjelv. Det som føles helt uvirkelig, er at vi kan sitte her og være så trygge, men vite at bare noen kilometer unna så er det total katastrofe. Det føles helt merkelig. Her ligger folk å soler seg i solstoler, sier han

Hva håper dere å oppnå med prosjektene i Nepal?

– Vi kan bidra med å få i gang produksjon, handel og de aktivitetene vi står for så fort som mulig. Våre samarbeidspartnere ønsker at vi kommer i gang og at de ca. 100 ansatte som vi bidrar til å sysselsette her nede får jobb og dermed tjener penger. Det er det viktigste vi kan gjøre. Stopper det opp, så har de ingen jobb, sier han.

Sven Castberg filmet utenfor hotellet han bor på, noen kilometer utenfor Katmandu i Nepal, da et kraftig etterskjelv kom.

RØMTE UT: Tirsdag kom det et nytt etterskjelv i Katmandu i Nepal. Sven Castberg bor på hotell 3-4 kilometer utenfor byen, og han tok denne videoen av ansatte og gjester som rømmer ut rett etter at skjelvet var ferdig.