– Det skal ikke være slik i slutten av mai

Slik så det ut på Sjusjøen lørdag, få dager før vi går inn i den første sommermåneden. Flere hytteturister var oppgitte og satte kursen mot lavlandet igjen.

Snø på Sjusjøen 30. mai

SJUSJØEN: Hyttefolket på Sjusjøen kunne nesten ta fram skiene igjen lørdag 30. mai.

Foto: Arne Sørenes / NRK

Nesten 10 centimeter med tung, våt nysnø lå i formiddag som et teppe på Sjusjøen. Det hele minnet mer om oktober, enn sommermåneden juni som vi snart går inn i. Flere steder i høyden i Innlandet fikk lørdag igjen en smak av vinter.

Flere hytteturister vi møtte på Sjusjøen i dag var oppgitte over været.

Carl Gustav Follestad
Foto: Arne Sørenes / NRK

– Det skal ikke være sånn i slutten av mai. Jeg hadde egentlig tenkt å jobbe ute, men det er så kaldt og surt at det går ikke, forteller Carl Gustav Follestad som pakket sammen og reiste ned fra hytta i dag.

Men noen tok snøværet med bedre humør.

– Jeg har ikke noe imot det. Jeg er glad i vinteren jeg, sier Finn-Erling Hermansen mens han måker snø av bilen. Likevel reiste han ned i lavlandet for å jobbe i hagen der.

nysnø på Sjusjøen i slutten av mai kom overraskende på hyttefolket

Nysnø på Sjusjøen 30. mai (video: ARNE SØRENES/NRK).

Vanskelige kjøreforhold

– Ifølge Meteorologisk institutt, vil det komme mellom 20 og 30 mm nedbør i Hedmark og Oppland i løpet av lørdag og søndag.

Det snør i fjellet, og bilistene må regne med vanskelige kjøreforhold på fjellovergangene.

Lørdag er det meldt om snøvær blant annet på Sjusjøen, Tynset og i Gausdal Vestfjell. Også til og med lengst nord på Sørlandet var det i dag hvit på toppene med målgang i sykkelrittet Color Line Setesdal Tour.

Sjekk været på yr.no!

Snø på skistadion på Sjusjøen

INGEN PÅ SKI: Gode snøforhold på skistadion på Sjusjøen den nest siste dagen i mai,

Foto: Arne Sørenes / NRK

Ingen stengte fjelloverganger

Ingen av fjellovergangene er stengt lørdag formiddag. Fredag var fylkesvei 51 over Valdresflye stengt på grunn av dårlig vær. Lørdag formiddag var veien åpen, og det er tørt og bart og -1 grad der, men senere på dagen ble det meldt om vanskelige kjøreforhold med snø og sludd over Valdresflye.

Det er også meldt om vanskelige kjøreforhold utover dagen på riksvei 52 over Hemsedalsfjellet og riksvei 7 over Hardangervidda.

– Kjør forsiktig i fjellet!

Jordskred

På grunn av de store nedbørsmengdene varsler Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) om økt jordskredfare i hele Hedmark og Oppland i dag.

– Det er såkalt gult varsel, og det betyr mindre jordskred, sier vakthavende hydrolog i NVE, Tumo Talleranta.

Du kan sjekke skredfare på varsom.no .