Oscarnominerte Torill Kove: – Det føles uvirkelig

Torill Kove fra Hamar ble i dag nominert til Oscar for filmen «Moulton og meg». Hun grugleder seg til utdelingen, som hun betegner som ekstremsport.

Torill Kove etter Oscar-utdelingen

TIDLIGERE PRISVINNER: Kove vant Oscar for kortfilmen «Den danske poeten» i 2007. Nå er hun nærmere en ny Oscarstatuett.

Foto: MIKE BLAKE / REUTERS

Torill Koves film «Moulton og meg» er en av fem kandidater som kjemper om å vinne Oscar i kategorien beste animerte kortfilm.

– Det er utrolig stas å være nominert, men samtidig veldig uvirkelig, sier Kove.

Hun er opprinnelig fra Hamar, men har bodd i Canada i over 30 år. I 2007 vant hun Oscar for animasjonsfilmen «Den danske dikteren» og i 2000 ble hun nominert for filmen «Min bestemor strøk kongens skjorter».

– Man venter aldri at man skal bli nominert. Det går ikke an å få en nominasjon til, tenkte jeg. Derfor er det overveldende å få nummer tre, sier Kove.

Norske Torill Kove kan få sin andre Oscar

ANIMASJON: Oscarnominerte «Moulton og meg» blir beskrevet som en vittig og sår film om hvor blinde foreldre kan være for barnas ønsker og hvor vanskelig det er å være ærlig med dem som står oss aller nærmest.

Foto: Skjermdump

Preget av sterke følelser

Kove mener at filmene som er nominert sammen med hennes er sterke og sier at alle fortjener å stå på lista.

  • Se filmen i bunnen av saken!

– Vinnersjansene mine ligger nok på rundt 20 prosent, hverken mer eller mindre. Det er mange favoritter på nominasjonslista, sier filmskaperen.

Kove forteller at det er ekstremsport å sitte i salen under selve Oscarutdelingen. I år foregår det hele i Los Angeles 22. februar.

– De to forrige gangene var jeg så nervøs at det føltes som om hjertet skulle eksplodere. Det er en merkelig blanding av at man er glad og har det gøy, samtidig er det stressende og spennende. Det å vente på at kategorien og navnene skal bli lest opp er høyspenning, sier Kove.

Filmskaperen forteller at uansett utfall så er det sterke følelser involvert.

– Man er helt utslitt etter en Oscarkveld. Det er slutten på en lang prosess, sier hun.

Film med humor

Kove forteller at den nominerte filmen handler om ei jente som betrakter sin egen familie som litt annerledes.

– Hun er litt bekymra, rett og slett. Faren har en rar bart og moren og er annerledes enn andre mødre. Hun kunne tenke seg å ha en litt mer normal familie. Hun sliter med disse vanskelige tankene, sier hun.

Kove forteller at selv om filmen høres alvorlig ut, er den preget av mye humor.

Her kan du se Oscarnominerte «Moulton og meg»:

Norsk animasjonsfilm. En syvårig jente spør sine håpløst ukonvensjonelle foreldre om å få en sykkel. Men hva slags sykkel kan du forvente av en pappa som har byens eneste bart og en mamma som syr kjoler av finske gardinstoffer? Moulton og meg er en vittig og sår film om hvor blinde foreldre kan være for barnas ønsker og hvor vanskelig det er å være ærlig med dem som står oss aller nærmest. En film av Torill Kove