Hopp til innhold

– Det er nesten helt uvirkelig

Fremtiden til bonden Per Anton Aas fra Lena ser mye lysere ut nå som regjeringen har snudd og beholder bondepensjonen i landbruksoppgjøret.

Hammerstad gård

Per Anton Aas og familien er veldig glad for at regjeringen vil beholde bondepensjonen. Fra venstre: svigerdatter Nina Svellet, sønnen Thorleif Aas og kona Tonje Aas.

Foto: Ragnhild Moen Holø / NRK

– Det var noen som ringte meg og fortalte at nå har jeg til salt i suppa. Vi reagerte nesten med vantro hele familien. Vi ble veldig glade, sier en lettet Aas.

Etter å ha overlatt gården til sønnen for å gå av med tidlig pensjon, trodde Aas (61) at han måtte gå pensjonisttilværelsen i møte uten en krone da regjeringen foreslo å ta bort bondepensjonen.

I det første tilbudet fra staten foreslo nemlig Statens forhandlingsutvalg at «ordningen med tilskudd til tidligpensjonsordningen for jordbrukere avvikles, men opprettholdes for dem som allerede er inne i ordningen.»

– Betyr veldig mye for oss

Per Anton Aas og kona Tonje drev gården Hammerstad på Lena i en årrekke. Gårdbrukerparet valgte å si fra seg gården før Per Anton fylte 62, både på grunn av endrede skatteregler og at helsa begynte å skrante. Med det første tilbudet fra regjeringen ville det ha ført til at Per Anton aldri ville fått utbetalt bondepensjonen, siden han ikke var inne i ordningen ennå.

Men nå har KrF og Venstre fått gjennomslag for å beholde bondepensjonen og regjeringen har snudd. Det er Aas og familien veldig glad for.

– Det betyr så mye for oss og de planene vi har. Og ikke minst er det viktig for rekrutteringen av unge til landbruket. Med de rekrutteringsproblemene vi har i dag, kan vi ikke vente til de unge blir over førti år før de tar over en gård. Så tidligpensjonen er et av de beste tiltakene vi har for å få unge til næringen, mener Aas.

Så nå ser fremtiden litt lysere ut?

– Den ser veldig mye lysere ut, avslutter Aas.

Flere saker fra Innlandet