– Det er i det minste sol!

Det hjelper lite med gode ski og mange treningstimer, når vinden setter en stopper for start. Mange birkebeinere er skuffede i dag og blant dem er to Marcialonga-veteraner.

Sergio og Diego

Sergio og Diego fra Italia var klare for å teste ut birkebeinerløypa, men må ta til takk med en kortere tur i dag.

Foto: Silje Josten Lien / NRK

– Vi er veldig skuffa, men det er været og vi kan ikke gjøre noe med det. Det er rett og slett for mye vind.

Flere busser med skiløpere stopper nedenfor Kristin og Håkons Hall i Lillehammer. Mange skuffede skiløpere venter på å hente ut skiutstyr myntet på de fem milene over fjellet. Blant dem står Diego og Sergio, som har reist fra fra Italia for å ta del i Birkebeinerrennet.

Sterk vind var årsaken til at arrangøren avlyste årets Birkebeinerrenn, på det meste ble det målt vindstyrke på 25 meter i sekundet på deler av strekninga. Siste gang rennet ble avlyst, i 2007, var vinden også da årsaken.

– Vi har allerede smurt skiene, så vi drar opp på stadion for å gå på ski, jeg tenker det maks blir en to timers tur. Alt går ikke som planlagt i livet, men det er i det minste sol ute i dag! sier Diego.

«Marcialonga-veteraner»

Han skulle stille til start for første gang lørdag, mens Sergio har deltatt en gang før, for ti år siden.

– Jeg har gått 700 kilometer på ski, som oppladning til Marcialonga og flere skirenn, det er alltid ut på ski hver lørdag og søndag, forteller Diego.

John Fish og Eric Keuffel

Amerikanerne John Fish og Eric Keuffel har reist langt for å delta i rennet.

Foto: Silje Josten Lien / NRK

Begge mennene har deltatt i turrennet Marcialonga i Trento i Nord-Italia 20 ganger.

– Det ble avlyst to ganger for 30 år siden, på grunn av snømangel. Nå lager vi kunstig snø, så vi har ikke dette problemet lenger. Med et par-tre dager med minusgrader, lages det nok snø til å dekke behovet.

– Tross alt sol

John Fish og Eric Keuffel samler sammen ski og staver i inngangspartiet til Håkons Hall. Fish er amerikaner bosatt i Berlin og skulle gå Birken for tredje gang i dag. Keuffel Er fra Philadelphia og skulle gå sitt andre birkebeinerrenn.

– Vi skal prøve å få gått en tur oppe på Birkebeiner skistadion senere i dag. Det er jo tross alt sol, sier Fish.

Og skuffelsen blant de to amerikanerne er ikke helt total.

– Jeg hadde vært mer skuffa om det hadde vært første gangen jeg skulle prøve, sier Keuffel.