– Det er ei grense for hva politifolk kan ytre

Leder i Politiets Fellesforbund sier det må være høy terskel for ytringer, men at det finnes ei grense for hva en politimann kan ytre på sosiale medier.

Sigve Bolstad

Leder i Politiets Fellesforbund, Sigve Bolstad, vil ha debatt om hvor ytringsgrensa for politifolk går.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Leder i Politiets Fellesforund, Sigve Bolstad, vil ikke si hva han mener om oppsigelsessaken til politimannen Stein-Robin Kleven Bergh fra Eidskog.

Bolstad sier dette er en ren personalsak med sine egne spilleregler.

Leder i Hedmark FrP, Geir Tjugum, sier at også partiet ser på dette som «en ren personalsak».

– Derfor vil vi ikke blande oss inn i den, sier Tjugum som er opptatt av at saken får en ordentlig behandling.

Politimannen Stein-Robin Kleven Bergh fikk sparken fra politiet, blant annet fordi han kalte Jens Stoltenberg et krapyl på Facebook.

Politimann oppsagt fordi han kalte Stoltenberg et krapyl

– På generelt grunnlag mener Politiets Fellesforbund at ytringsfriheten bør stå høyt. Det bør være åpning for god ytring særlig i et demokratisk land som Norge.

Det svarer Bolstad på spørsmål om det bør være strengere grense for hva politiet kan ytre i det offentlige rom, for eks. på sosiale medier.

– Vær varsom

– Vil du si at en politimann kan si det samme som enhver privatperson?

Stein-Robin Kleven Bergh

Den oppsagte politimannen Stein-Robin Kleven Bergh.

Foto: Privat

– Det konkrete saken er nå en personalsak, og jeg kommer ikke til å kommentere den. Vi følger de spilleregler som gjelder. Vi har også noen retningslinjer for hvordan vi støtter våre medlemmer. I tilfeller som dette, skal våre medlemmer få den oppfølginga som gjelder i forhold til retningslinjene til Politiets Fellesforbund.

– Hvordan skal man skille mellom privat ytring og det å være politi i et lite lokalsamfunn?

– Vi har registert at noen eksperter mener det skal være en høy terskel for ytring. Så er det samtidig en vær-varsom-plakat. De sosiale mediene har på en måte levd sitt eget liv uten at det har vært grundige diskusjoner om Facebook og bruk av uniform, så vi tar gjerne en debatt om hvor grensene skal gå. Dette handler om klokskap og sunn fornuft, men man skal ikke kvele ytringsfriheten, sier lederen i Politiets Fellesforbund.

Flere saker fra Innlandet