– Det er det jævligste jeg har hørt

Flaggforslaget til Biri-kunstneren Ådne Løvstad har provosert tusener. Les noen av de krasse kommentarene her.

Forslag til nye, norske flagg.

ENGASJERER: Bildekunstner Ådne Løvstads flaggforslag har skapt debatt i sosiale medier. Løvstad foreslår å bytte ut korset med et kryss, og han vil ta bort blåfargen.

Foto: Ivar Arne Nordrum / nrk

Det er ingen tvil om at folk bryr seg om det norske flagget. I går fortalte vi om bildekunstneren Ådne Løvstad som mener Norge bør få et nytt flagg . Han har derfor laget et forslag hvor korset er byttet ut med et kryss. Dette var det mange som ble kraftig provosert over i går.

Her er et eksempel på det mange mente i går:

Det er det jævligste jeg har hørt. Det norske flagget er ikke et symbol på vår kristendom men på vår nasjonalitet og hvor vi kommer fra. Ikke kom her å prøv å endre det.

Fra kommentarfeltet på NRK

Noen få var enig med Løvstad:

Flott! De nye flaggene han var kanskje ikke helt etter min smak men få bort det religiøse korset i fra flagget vårt!

Fra kommentarfeltet på NRK

Vil ha bort korset

Bakgrunnen for flaggforslaget til Løvstad er at han mener Norge ikke lenger er et land med bare kristendom. Han mener derfor at det kristne symbolet må bort fra flagget.

– En moderne og demokratisk stat er åpen for alle livssyn, der også kongefamilien legger vekt på at de representerer alle landets innbyggere, mener Løvstad.

Bildekunstner Ådne Løvstad

SKAPT DEBATT: Bildekunstner Ådne Løvstad fra Biri foreslår å endre det norske flagg.

Foto: ivar arne nordrum / nrk

Han foreslår et kryss istedet for et kors i det norske flagget fordi dette symboliserer et møtepunkt. Løvstads forslag til det nye norske flagget er stilt ut på åpningsutstillingen til Oppland Kunstsenter i Lillehammer.

– Et kryss symboliserer et møtepunkt, noe som samler seg og også forgrener seg utover landet. Et kvadrat og en sirkel kan ha noe av den samme virkningen.

Løvstad vil også bytte ut blåfargen, som opprinnelig var himmelblå, med grønt. Dette var det mange som reagerte på i går. De fleste ga uttrykk for at flagget slik det ser ut i dag ikke må endres.

Over 6700 likes

Norsk flagg på flaggstang

KORS: Løvstad mener korste må byttes ut i det norske flagget. Han mener et kryss er bedre.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

En oversikt over trafikken på nettet viser at saken om det norske flagget er ukens mest delte på Facebook med over 6700 likes, kommentarer og delinger.

Den var også en av de mest leste sakene på nettsidene til NRK i går.

Mange har kommentert artikkelen, og flertallet av de som har delt sin mening er nok ikke helt fornøyd med Løvstads forslag.

Hundrevis av kommentarer

Det norske flagget har en lang historie. I 1821 bestemte Stortinget at det norske flagget skulle være en trikolor i rødt, hvitt og blått.

I går snakket vi med biskop Solveig Fiske om det nye flaggforslaget. Hun er ikke enig i at det norske flagget bør skiftes ut. Det var det mange som var enig med henne i.

Flaggdiskusjon

MANGE MENINGER: Mange kommenterte flaggforslaget på NRK og på Facebook i går.

Foto: NRK/Utklipp fra kommentarfelt