Hopp til innhold

– Det bør innføres varslingsplikt

Helsepersonell som har fått sparken i en helseregion, kan fritt søke jobb andre steder. Dette kan få alvorlige konsekvenser, mener Sykehuset Innlandet. Nå ønsker de seg et system som stopper uegna leger.

Viseadministrende direktør i Sykehuset Innlandet, Torgeir Strøm.

Viseadministrerende direktør i Sykehuset Innlandet, Torgeir Strøm, mener dagens ordning ikke fungerer. - Man bør vurdere å innføre varslingsplikt, sier han.

Foto: Dag Kessel / NRK

En psykiater i Sykehuset Innlandet er oppsagt etter at han skal ha hatt sex med en pasient. Men fordi han ikke har mista legelisensen sin vil han fortatt kunne praktisere.

LES OGSÅ Misbrukte stillingen for å få sex

For fornærmede i saken oppleves dette svært vanskelig.

– For henne føles dette svært merkelig og vondt at han skal kunne fortsette å praktisere som lege et annet sted, sier kvinnas bistandsadvokat, Inger Marie Støen.

LES OGSÅ Skjelte ut tiltalte i retten

– Bør innføres ett nytt system

Mannen ble dømt i tingrettet, men har anka dommen. Sykehuset Innlandet mener det som kom fram under rettsaken var så alvorlig at de valgte å gi mannen sparken.

Administrerende direktør i Sykehuset Innlandet, Torgeir Strøm, mener derfor det bør innføres et system som stopper uegna leger.

– Man bør vurdere å se på rutinene slik at man kan varsle mellom de ulike helseforetakene om slike saker, sier Strøm.

– Fungerer godt nok

Men Statens Helsetilsyn mener dagens ordning er bra nok og at helseforetakene selv må si fra dersom de mener folk er udugelige.

– Jeg vil minne om ansvaret enhver har som tilsetter helsepersonell og andre til å sjekke søkerenes bakgrunn, sier Gorm Are Grammeltvedt i Statens helsetilsyn.

– Enhver virksomhet bør ta ansvar å si i fra dersom noen har en jobb de ikke burde hatt, sier Grammeltvedt.

Støens klient har gjennom rettsaken fått vite at psykiateren hun anmeldte også ved tidligere arbeidsplasser har hatt forhold til sine pasienter. Nettopp derfor mener Støen at noe bør gjøres

– Jeg håper det kommer et system som gjør dette umulig. Min klient håper selvsagt ingen får en slik behandling igjen, og mannen bør aldri få praktisere igjen, sier Støen.