Hopp til innhold

– Bryt reglene om kjønnskvotering!

Professor Frank Aarebrot ved Universitetet i Bergen mener partiene må bryte kvoteringsreglene om de ikke finner kvinner til vervene.

Frank Aarebrot Valgforsker

Valgforsker og professor Frank Aarebrot sender en politisk brannfakkel inn i debatten omkring nominasjonsproblemene i kommunene.

Foto: NRK

I går måtte Lillehammer Arbeiderparti utsette nominasjonen av ordfører- og varaordførerkandidater til neste år fordi de ikke finner kvinner til et av toppvervene.

– Dersom det er umulig å få kvinner til å stille på valglistene til kommunevalget neste år, så må partiene bare bryte kvoteringsreglene om 50-50 prosents fordeling mellom kvinner og menn, mener professor Frank Aarebrot ved Universitetet i Bergen.

Politisk brannfakkel

Slik sender valgforsker og professor Frank Aarebrot en politisk brannfakkel inn i debatten omkring nominasjonsproblemene i kommunene.

Rolf Kristiansen: Mener arbeidsforholdene for politikere må endres.

Rolf Kristiansen er leder i nominasjonskomiteen i Lillehammer Arbeiderparti.

Foto: Arne Sørenes / NRK

I Lillehammer makter ikke engang det største politiske partiet, Arbeiderpartiet, å finne ei kvinne til å bekle en av de to øverste plassene på valglista.

Det er jo hverken den eneste kommunen eller det eneste partiet som sliter med det for tiden. Det kommer medlinger fra hele landet om at enkeltpartier har problemer med å rekruttere kvinner, sier Aarebrot.

Utsatte nominasjonen

Mange kvinner trekker seg på grunn av tidsklemme og vanskelige møtetider. Derfor måtte Lillehammer Ap i går utsette hele nominasjonen til februar neste år.

– En skal være forsiktig med å ha for mange kvoter. Det kan føre til at en binder politikere på hender og føtter, sier Aarebrot.

Frank Aarebrot mener kvoteringsreglene i seg selv er i ferd med å bli et problem som hindrer politiske rekruttering.

Flere saker fra Innlandet