– Bør ikke gi bort dyr gratis på internett, mener Dyrebeskyttelsen

Mange dyr gis bort gratis på nettet. – Dette gjør at det er for lett å skaffe seg et dyr, sier Dyrebeskyttelsen som mener at dyr ikke skal være gratis.

Katt

Mange gir bort dyr, spesielt katter, på Finn.no. Dette liker Dyrebeskyttelsen dårlig.

Foto: colourbox.com

Kjæledyr i alle størrelser blir gitt bort over internett. Alt fra hamster til hest kan hentes gratis.

Dyrebeskyttelsen mener det har blitt for lett å anskaffe seg kjæledyr, og at det er dyrene som må betale for at eiere ikke kan ta ansvar for dyrene sine.

– Dette er et levende liv som fortjener å bli behandlet med respekt. Og da skal det ikke være gratis, sier Jane Kvernhusvik i Dyrebeskyttelsen på Gjøvik og Toten.

– Dårlig oppfølging av dyr solgt på nettet

Hun forteller at det er mange som ringer og vil skaffe seg et dyr. Men når de hører at de må betale et gebyr er det mange som trekker seg.

– Da lurer vi på om de vil bruke penger for eksempel på en veterinær. Å skaffe seg et dyr skal ikke være en impulshandling, sier Kvernhusvik.

Dyrebeskyttelsen mener at oppfølgingen av dyr som blir solgt over nettet er altfor dårlig.

– Vi snakker med folk og vurderer dem. Det er viktig for at dyra skal få det bra, mener Kvernhusvik.

SE VIDEO: Kine Regbo gir bort hesten sin via internett:

Video Gir bort dyr gratis på nettet

Reporter Thor Henning Lerstad/Fotograf Lars Erik Skrefsrud/Redigering Stig Karlo Helstrøm

Lars Vinden er ansvarlig for forbrukersikkerhet hos finn.no. Han sier at de ikke har noen begrensninger på det å gi bort dyr på nettstedet.

– Mange som gir bort dyr her er litt desperate. Valget står ofte mellom å gi dyret en ny sjanse ved å gi det bort, eller å avlive det. Da synes vi det tross alt er bedre at de får nye eiere, sier Vinden.

– Bedre å gi bort, enn å avlive

– Det er jo bare en katt, sier folk. Og når folk ikke gidder å sterilisere og kastrere så blir det altfor mange av dem, sier hun.

Kameron Tangen gir bort katten sin Djevelpus via Finn.no. Tangen må kvitte seg med den seks måneder gamle hannkatten på grunn av allergi. For henne er nettsteder som Finn.no et alternativ til å måtte avlive katten.

Katt gis bort på finn.no

Djevelpus gis bort gratis på grunn av allergi.

Foto: Monika Rikoll / NRK

– Det er mange som har sagt at det bare er å avlive ham, men det er helt uaktuelt. Det blir for dumt at man skal avlive et dyr bare fordi det blir en ulempe for en sjøl.

– Må ta ansvar for dyr de har skaffet seg

Jane Kvernhusvik i Dyrebeskyttelsen mener man kunne unngått å havne i en sånn situasjon, hvis folk hadde vært flinkere til å ta hensyn til hvor stort ansvar det er å ha kjæledyr før man skaffer seg et.

Hun tror det er altfor lett å anskaffe seg et kjæledyr i Norge i dag, dermed får Dyrebeskyttelsen flere og flere henvendelser fra dyreeiere som allikevel ikke kan ta vare på kjæledyret sitt. Men Dyrebeskyttelsen kan ikke ta imot alle.

– Privatmennesker må i utgangspunktet ta ansvaret for det dyret de har skaffet seg. Mange tror at de bare kan kjøpe et dyr og bare levere det hos dyrebeskyttelsen. Det er ikke så enkelt. Vi prioriterer de hjemløse, de som ikke har tilgang på mat, vann og varme.

Flere saker fra Innlandet

Sjå nytt frå Innlandet