Hopp til innhold

– Ble utsatt for overgrep 30-70 ganger

Gutten møtte den overgrepstiltalte mannen mellom 30 og 70 ganger. Hver gang ble han presset til seksuelle handlinger, forklarte han i retten i dag.

Aktoratet

Nina Braathen Hjortdal (til venstre) er bistandsadvokat for alle de 20 fornærmede i saken.

Foto: Reidar Gregersen / NRK

svein-harald foss

Forsvarer Svein-Harald Foss

Foto: Reidar Gregersen / NRK

Gutten var den første som forklarte seg i den alvorlige overgrepssaken, der en opplending i 40-åra er tiltalt for overgrep mot 20 gutter.

– Hadde ikke noe valg

Da den fornærmede var 16 år, møtte han tiltalte for første gang. Den tiltalte skal ha gitt seg ut for å være kontrollør for et nettsted og skal ha lurt fornærmede til å tro at han hadde opptrådt på en gal måte på dette nettstedet og at det måtte ryddes opp i. Det ble starten på tre år med overgrep, ifølge guttens forklaring.

I retten i dag fortalte den fornærmede om at han hadde møtt den tiltalte mellom 30-70 ganger. Hver gang ble han presset til seksuelle handlinger. Den fornærmede fortalte at han følte at han ikke hadde noe valg, at den tiltalte hadde et jerngrep på psyken hans og at han følte seg frihetsberøvet.

Tiltalt for overgrep mot 20 gutter

SE VIDEO HER: Lastebilsjåfør tiltalt for seksuelle overgrep mot 20 gutter

– Han er forsiktig med å tillegge saken mye vekt. Samtidig er han helt tydelig på at historien har preget ham, sier bistandsadvokat Nina Braathen Hjortdal.

Hun sier det er viktig å huske på at mange av guttene i denne saken er eldre i dag enn da overgrepene fant sted og at de derfor fremstår som mer modne i retten.

Overgrep i trailer

Den tiltalte er lastebilsjåfør og de fleste av overgrepene skal ha skjedd i hans lastebil. Ved et tilfelle skal det ha skjedd på en hytte.

I følge fornærmede forandret etter hvert den tiltalte det psykiske presset fra å være problemer med nettstedet til trusler om selvmord.

Den fornærmede ringte selv til politiet etter å ha lest om saken i media. I rettsalen sa han at han ikke ønsket å ha noen mening om oppreisning fordi det ville kunne ta bort noe av troverdigheten fra hans forklaring.

Flere fornærmede

En annen fornærmet som også forklarte seg i dag, fortalte en liknende historie som den første fornærmede.

Også han møtte den tiltalte en rekke ganger, fortrinnsvis i traileren hans. Den fornærmede anslo at det var snakk om minst 30 overgrep.

– Ikke skyldig

Den tiltalte sa seg i dag ikke skyldig på alle tiltalepunkter.

I sin forklaring til første fornærmedes forklaring holdt han fast på at han var kontrollør for et nettsted.

Han mente at det var fornærmede i saken som hadde tatt initativet til de seksuelle handlingene og at det ikke var noe element av tvang.

– For meg er det helt sinnsykt det han sier, hadde han sagt nei så hadde det ikke vært noe problem, sa tiltalte i sin forklaring.

Omfattende sak

Det er i alt 20 gutter som er fornærmet i den alvorlige straffesaken mot en mann i 40-årene fra Oppland. Han er tiltalt for overgrep mot 20 gutter over en periode på seks år.

Mannen, som er trailersjåfør, er tiltalt for flere voldtekter, for seksuell omgang med barn under 16 år og for en lang rekke seksuelle handlinger som er krenkende.
Det er satt av to uker til saken som går i Sør-Gudbrandsdal tingrett på Lillehammer.

Dommerpanel

Elisabeth Løvold er hoveddommer i saken, mens Unni Dalbu og Viggo Hansen er meddommere.

Foto: Reidar Gregersen / NRK