Hopp til innhold

– Ny treningsform kan skape spiseforstyrrelser

Bikinifitness trigger et forstyrret bilde av kropp og utseende, sier forsker og hevder at det kan føre til spiseproblemer. Utøver Hiba Aldowiyri mener idretten skaper en positiv livsstil.

Er bikinifitness sunt, eller leder det til en spiseforstyrrelse?

SUNT ELLER FARLIG: Fører idretten bikinifitness til en sunn livsstil, eller leder det til en spiseforstyrrelse?

– Man blir jo opptatt av trening, men det syns jeg er positivt. Jeg har en livsstil som går ut på at jeg ikke drikker så ofte, jeg røyker ikke og ikke snuser jeg. Det vil jeg si er sunt, mener Hiba Aldowiyri fra Gjøvik.

Til høsten skal hun debutere som bikinifitnessutøver. Innen den tid må både muskler og poseringer være på plass. Aldowiyri skal stå på scenen i bare bikinien og la dommerne bedømme kroppen hennes.

Hiba Aldowiyri

SUNN LIVSSTIL: Hiba Aldowiyri mener bikinifitness får henne til å leve et sunnere liv enn ellers.

– Man står jo der uten å si noe som helst. Det er fysikken som skal tale for seg og vise hva man har jobbet hardt for hele året, sier hun.

Ernæringsfysiolog og doktorgradsstipendiat på spiseforstyrrelser, Therese Mathisen, mener at det er nettopp dette som er skummelt med bikinifitness.

– Fokuset er ikke på prestasjonen i seg selv, men på kropp. Det er heller ikke uvanlig at utøvere i slike idretter får en depresjon når konkurransene er ferdige og de opplever den brå overgangen fra å ha en ekstremt trent kropp, til å kanskje legge på seg til en mer normal størrelse igjen, mener hun.

Kan være farlig

Mathisen mener det ofte er et ekstremt kroppsfokus innenfor denne typen idrett og at det i stor grad trigger et forstyrret bilde av egen kropp og utseende. Hun ser at flere får spiseforstyrrelser på grunn av dette fokuset.

– De ser det kanskje ikke i starten, men mange opplever å få et problematisk forhold til mat og trening når kroppen er det eneste fokuset.

Hun forteller at mange utøvere holder ut i flere år, mens andre gir seg etter én sesong.

Når man er midt i det føles det naturlig og godt. Det kan være vanskelig å se hvor farlig det er for helsa.

Therese Mathisen, ernæringsfysiolog og doktorgradsstipendiat

Mathisen forteller at jenter biologisk sett skal ha en viss fettprosent i kroppen, og hvis den faller for mye forstyrres det normale kjønnshormonnivået. Dette kan gjøre at jenter får menstruasjonsforstyrrelser eller mister menstruasjonen helt og i verste fall blir infertile. Menstruasjonsforstyrrelsene er et symptom på at østrogennivået faller, noe som kraftig øker risikoen for benskjørhet og hjerte- og karsykdommer.

– Konsekvensene kan være at man får dårlig overskudd og humør, får større skaderisiko og må ha lengre restitusjon etter skader, sier hun.

Hiba Aldowiyri

TRENINGSGLAD: Hiba Aldowiyri trener hver dag for å kunne hevde seg i en konkurransesituasjon til høsten. Bildet er hentet fra bloggen hennes: mittfitnessliv.blogg.no

Foto: privat

– Ikke en overfladisk idrett

Bikinifitness

TRENER TIL BIKINIFITNESS: Idrettsfysiolog Simen Aaslund motiverer Hiba Aldowiyri til å gi sitt aller beste på treningsøktene.

Foto: Nina Rundsveen

Idrettsfysiolog Simen Aaslund er Aldowiyris trener. Han tror ikke at risikoen ved bikinifitness er større enn i andre idretter.

– Bikinifitness fokuserer på en sunn kropp, en god livsstil og et godt kosthold hele året rundt. Når deltakerne står på scenen blir de bedømt ut fra hvor sunn kroppen ser ut. Da får du trekk hvis du er for tynn, mener han.

Aaslund nekter for at det er en overfladisk idrett.

– Du blir dømt ut ifra den kroppen du klarer å presentere på scenen, akkurat som du i andre idretter blir dømt ut ifra det du presterer på idrettsarenaen.

Han tror bikinifitness appellerer til mange fordi den kroppen bikinifitnessutøverne har ligner på den medieskapte drømmekroppen.

Må ha selvinnsikt

Hiba Aldowiyri forteller at hun valgte å starte med bikinifitness for å ha et konkret mål å jobbe mot. Hun har trent styrke en stund, og ville gi seg selv en ekstra utfordring. Selv om hun synes livsstilen er sunn, mener hun at den ikke er for alle.

– Man skal ha en god dose modenhet og selvinnsikt. Det er viktig å vite at man har tankene på rett plass og kunne se forskjellen på kroppen man har under konkurransetiden og ellers.

Hun medgir at utøverne kan være utsatt for å utvikle litt forstyrra tanker om hva som er normal kropp og kosthold, men at dette er noe alle idrettsutøvere kan få.

Mathisen mener at det bikinifitnessutøverne kan risikere å slite med, og det mange ellers i samfunnet har problemer med, er totale motsetninger.

Hva er sunnest? Å være overvektig eller å trene ekstremt?

Therese Mathisen

Ernæringsfysiologen mener livsstilen hadde vært sunnere uten konkurransene. Det er også basistrener og kostholdsveileder Lise Myklestad enig i.

– Fitness kan være sunt, men når man går inn i en konkurransesituasjon er det en hårfin balanse mot det som er usunt, sier hun.

Myklestad mener varsellampene burde lyse dersom utøverne er veldig opptatt av å ha lav kroppsvekt og lav fettprosent, i tillegg har underskudd på energi. Det kan gå ut over det psykiske, noe som igjen kan føre til spiseproblemer, mener hun.

For Aldowiyri representerer treningen kun en positiv livsstil.

– Gode kunnskaper om hvilken næring kroppen trenger for å fungere optimalt på trening er ikke en negativ livsstil, synes nå jeg.

  • Se også hvordan jentene som deltok i bikinifitnesskonkurransen Stavanger Open forberedte seg i videoen under.
Bikinifitness stadig mer populært.

Flere saker fra Innlandet