Hopp til innhold

Forsker vitnet i ulverettssak: – Antallet ulver har økt

I år er det registrert 14 ulver i to revirer i Elverums-området. Antallet ulv har økt de siste årene, bekrefter forsker. Det har skjedd samtidig med at det skal ha blitt jaktet og felt ulv ulovlig samtidig.

Ulv

Seniorforsker Øystein Flagstad sier antallet har økt

Onsdag vitnet seniorforsker Øystein Flagstad i Rovdata, som overvåker og har oversikt over rovdyrartene.

– Vi har omtrent 100 prosent oversikt over slektstreet til ulven. På 80-tallet var det bare en familegruppe, i 1991 kom det inn nytt genetisk materiale, sa Flagstad. Da ble det jevnlig etablert nye familiegrupper.

Det norske bestandsmålet er tre helnorske yngler.

Ulveforsker

Øystein Flagstad er forsker ved Rovdata.

Foto: Trond Ivan Hagen / NRK

– Målet er nådd de siste fire-fem årene innenfor ulvesonen, sa Flagstad.

I år er det foreløpig ikke bekreftet mer enn to. Det er Julussa-reviret i Elverum/ Åmot/ Stor-Elvdal og Letjenna, og reviret som ligger i Elverum/ Åmot. Forskerne har påvist at det kom inn nye individer gjennom flere år på 2000-tallet i disse områdene, både tisper og hanner. Totalt dreier det seg om åtte nye dyr.

I 2011 registrerte forskerne en ny paretablering, og påfølgende valper. I 2014/ 2015 er det registrert sju ulver i Letjenna-reviret, og sju i Julussa-reviret.

– Det har vært en økning de siste åra, sier Flagstad.

Økninga består i at det er etablert nok en familiegruppe, og denne vinteren er det registrert 10 valper.

Skandinavisk ulv

Det har også vært spørsmål om ulven 48-åringen skjøt var en hybrid. Analysen av ulven viste at det er en skandinavisk ulv. Denne ulven kom fra et revir i Dalarna i Sverige. Ulven var "barnebarn" av ulv i Kynna-reviret sørvest for Elverum.

– Det er ingen hybrid, dataene vi sitter på gir ikke hold for dette, sier Flagstad.

Seksjonsjef Terje Bø i Miljødirektoratet sa at i og med at det er en annen generasjon ulv, så omfattes den ikke av avtalen med Sverige om å ta vare på ulver med særskilt verdifulle gener.

Flere saker fra Innlandet