– Alle tanker går i retning av jakt

En stor del av innbyggerne i Engerdal er å finne i skogen nå som elgjakta står for døren. I byggefirmaet Femund hytter skal 10 av 12 ansatte på jakt.

Elgjakten er i gang

Mange trekker ut i skogen i disse dager. Elgjakta er en altoppslukende interesse for mange.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

I fjor ble det felt 31 000 elg og rundt 60 000 jegere var ute i skogen for å få elgen i trådkorset. 5400 dyr ble skutt i Hedmark, som er det største elgfylket i landet. Her står jakttradisjonene sterkt og aller sterkest står de kanskje i Engerdal kommune, nord for Trysil.

I Engerdal bor det 1300 mennesker. Ingen kommune har så mange jegere i forhold til folketallet som Engerdal. På søndag starter elgjakta, så den siste tida har gått med til planlegging og utstyrskontroll for jaktfantastene.

– Nå begynner jeg å bli gira. Jeg gleder meg til å komme til koia, den første kvelden er alltid spesiell. Alle tanker går i retning av jakt og man tenker ikke på noe annet, sier Ronny Nesheim.

Stenger bedriften

Utenom jaktsesongen jobber han som snekker Femund hytter AS. Men når elgjakta er i gang, er det lite aktivitet i byggefirmaet. Da er 10 av de 12 ansatte på jakt og bedriften er stengt.

– Det går ikke an å måle alt i penger, vi må ha noen opplevelser også. Dette er en tradisjon fra gammelt av og for meg er jakta viktigere enn julaften, sier Kåre Egil Kvilten i Femund hytter.

Det blir tynt også i kommunehuset når jakta starter.

– Elgjakt er mye av grunnen til at folk bosetter seg i Engerdal. Dette er ferie, rekreasjon og sosialt fellesskap i ett, sier ordfører i Engerdal, Lars Erik Hyllvang, som selv ikke skal på jakt.

– En livsstil året gjennom

Elgjakta er mer en en hendelse som skjer noen uker hver høst. For mange er jakta noe som hele året bygges opp til.

– Elgjakt er nok for mange mye mer enn å skyte en elg. Det er nærmest en livsstil året gjennom og jegerne ivaretar en viktig kulturarv for mange nordmenn. Interessen for jakt, og da spesielt elgjakt, er sammensatt av veldig mange faktorer, sier Tore Grønlien, fylkessekretær i Norges Jeger og Fiskerforbund i Oppland.

Elgjakt er i stor grad mannsdominert, men flere og flere kvinner melder seg på.

– På landsbasis deltar seks prosent av kvinner på elgjakt. Andelen kvinner som tar jegerprøven er stigende, så vi antar at kvinneandelen vil øke i årene som kommer.