– Ære har ingenting med denne saken å gjøre

Fahezeh Ahmadi ble knivdrept av ektemannen. De neste dagene skal saken igjen brettes ut i lagmannsretten.

Fahezeh Ahmadi/Overvåkningsbilde

DREPT AV EKTEMANNEN: Fahezeh Ahmadi ble drept av sin ektemann to måneder etter at hun hadde kommet seg fra Iran til Norge. Etter drapet reiste mannen ut av landet med parets barn, men han ble pågrepet i Roma i Italia tre dager senere.

Foto: Privat

Den 17 år gamle kvinnen ble funnet drept i søsterens leilighet på Grua i Lunner onsdag 12. juni 2013.

Den 17-årige kvinnen bodde på et mottak for enslige, mindreårige asylsøkere i Lyngdal i Vest-Agder. Men under rettssaken viste deg seg at hun egentlig var gift med en mann som ikke hadde noen oppholdstillatelse i Norge.

Ektemannen ble raskt etterlyst som mistenkt for drapet.

Han hadde tatt med seg parets to år gamle datter og reist ut av landet, men ble pågrepet i Roma i Italia tre dager senere.

I februar i år ble den 29 år gamle afghaneren dømt til fengsel i 16 år for overlagt drap i Gjøvik Tingrett. Han anket saken til lagmannsretten, som i dag starter sin behandling av saken.

Vil ha strengere straff

Bistandsadvokat Inger Marie Støen hevdet under tingrettsaken at drapet var et æresdrap. Gjøvik tingrett la imidlertid ikke vekt på dette, da de fant mannen skyldig i overlagt drap.

Bistandsadvokaten sier til NRK at hun mener det nå er en unødvendig bruk av ressurser at saken ankebehandles.

– Jeg håper på en strengere straff. Det gjør man jo alltid i disse sakene. Det er en stor belastning for alle parter at det blir en ny runde, sier Inger Marie Støen.

Bistandsadvokat Inger Marie Støen mener drapet på Grua i fjor sommer var et æresdrap. Den tiltalte 29-åringen hevdet i retten i dag, at drapet på ingen måte var planlagt.

– Ikke æresdrap

Anklagen om at drapet hadde med ære å gjøre tilbakevises av mannens forsvarer Tarik Abbou.

– Det mener jeg er helt feilaktig, og det har heller ikke tingretten lagt til grunn. Ære har ingenting med denne saken her å gjøre. Det sier både han og det sier også bevisene. Det er ikke noe som indikerer at dette er et æresdrap, sier Abbou.

Forsvareren anket også dommen på vegne av sin klient umiddelbart etter at den 29 år gamle afghaneren ble funnet skyldig i tingretten. Bakgrunnen var først og fremst at han mente drapet ikke var gjort med overlegg, og at straffen dermed er for streng.

– Vi er uenig med begrunnelsen til tingretten med tanke på at han har handlet med overlegg. Skyldspørsmålet er klart, han har jo erkjent straffskyld. Men spørsmålet er om han har handlet med overlegg. Vi mener at tingretten vurderte bevisene på en feilaktig måte, sier Abbou.

Det er satt av 8 dager til ankebehandlingen i Eidsivating lagmannsrett.

Grua-saken

FUNNET PÅ BADET: Politietterforskere ved boligen på Grua i Oppland der Fahezeh Ahmadi be funnet drept på badet i søsterens leilighet.

Foto: Eivind Marcelino