63 må gå ved Hadeland Glassverk

63 personer mister jobben ved Hadeland Glassverk. De ansatte mener antallet er altfor høyt.

Hadeland Glassverk, Jevnaker
Foto: Terje Bendiksby / Scanpix

I mai mistet ni personer jobben ved glassverket, og tidligere denne uken ble det klart at ytterligere ni personer måtte gå.

På et møte i dag onsdag ga ledelsen beskjed til de ansatte om at ytterligere 45 personer mister jobben, skriver HG i en pressemelding.

- Tragisk

De ansatte er svært lite fornøyd med beslutningen.

- Dette er tragisk for bedriften og for håndverket vi står for, sier nestleder i klubben i Hadelands glassarbeiderforening, Asle Bakken, til NTB.

Han skjønner at bedriften presses av konkurranse fra lavkostland og var enig i at 18 ansatte måtte gå. Nå synes han imidlertid at ledelsen tar altfor hardt i.

- Tallet på oppsigelser er for høyt. Jeg etterlyser dessuten litt samfunnsansvar, det ligger mange skjebner i tallet, sier han.

Selve glassproduksjonen blir kraftig redusert. I dag jobber 68 personer i glasshytta. Etter oppsigelsene blir det kun 28,5 årsverk igjen. Da er det ei stor demonstrasjonshytte.

- Det er alt, sier Bakken til Hadeland.net.

Hadeland Glassverk, Jevnaker
Foto: Terje Bendiksby / Scanpix

Møtte formannskapet

I kveld satt klubben i møte med formannskapet i Jevnaker kommune.

Det kan også komme flere oppsigelser ved HG som er ett av landets største turistattraksjoner. For foreløpig har ikke ledelsen tatt noe stilling til om det skal komme oppsigelser ved turistvirksomheten.

HG har i lang tid slitt med dårlige økonomiske resultater.

Tradisjonsrik bedrift

Hadeland Glassverk ble anlagt på grunn under gården Mo på Jevnaker i 1762 og produksjonen kunne starte i 1765.

På 1800-tallet brukte man modeller av glass fra andre land i Europa. I 1920-årene begynte man med egen utvikling av modeller.

Bedriften eies av finanskjendisen Atle Brynestad og hans selskap CG Holding.