Hopp til innhold

61 meter ned på ett åndedrag

Elisabeth Kristoffersen fra Gjøvik vant den internasjonale fridykkerkonkurransen ”Bizzy Blue Hole” i Dahab i Egypt. Samtidig satte hun tre nye norgesrekorder.

- Dette er den største prestasjonen jeg har gjort! Jeg har aldri dykka så dypt før, sier 19-åringen til NRK.

Til sammen deltok tolv nasjoner i konkurransen, der Elisabeth var eneste norske kvinne. Arenaen var The Blue Hole utenfor Dahab, som regnes som ett av de beste dykkerstedene i verden.

Her gjaldt det å dykke dypest mulig i havet på ett åndedrag.

Allerede første konkurransedag 15. april slo 19-åringen til med en ny norgesrekord. Denne satte hun i øvelsen CWT (dykke nedover med svømmeføtter). Elisabeth dykket da ned til 57 meter og slo dermed sin gamle norgesrekord på 55 meter.

Elisabeth Kristoffersen

Elisabeth Kristoffersen fra Gjøvik

Foto: Martin Müller

På tredje og siste konkurransedag gjorde hun et nytt rekordforsøk på dypdykking (CWT). Hun slo da sin egen ferske rekord med 4 meter og havnet dermed på 61 meter.

Dette dykket gikk i følge henne selv svært lett og kontrollert. Hun følte hun hadde mye å gå på, og var ikke i nærheten av sine egne fysiske eller psykiske grenser, forteller hun i en pressemelding.

I øvelsen FIM (dra seg nedover en line ved hjelp av armene), forbedret hun sin gamle norgesrekord med hele 10 meter, fra 45 til 55 meter.

Disse rekordene resulterte i at Kristoffersen vant hele konkurransen.

Elisabeth Kristoffersen

Elisabeth Kristoffersen på vei ned mot 61-meters dybde i Rødehavet i Egypt.

Foto: Martin Müller

- Det var en utrolig god konkurranse hvor alt klaffet og jeg virkelig kom smilende opp etter hvert dykk. Det er også et helt fantastisk sted å dykke, Blue Hole. Få andre steder finner man 90 meter dybde et par svømmetak utenfor stranda, som også er beskyttet mot strøm og bølger, forteller hun.

I tillegg til konkurransene, deltok hun et forskningsprosjekt om fridykkingens innvirkning på menneskekroppen, samt flere flotte turer.

Elisabeth Kristoffersen er innehaver av alle seks norgesrekorder på kvinnesiden. Fem av disse er også bedre enn herrerekordene.

Den unge damen holder også pusten i hele 6 minutter og 15 sekunder under vann. Dette er femte best i verden.

- Jeg vet jeg kan gå enda dypere enn jeg nå gjorde i Egypt. Det ultimate målet er å bli best mulig, og gå for noen verdensrekorder i framtiden, sier Gjøvik-jenta.

Se flere bilder og videoer på Elisabeth sin blogg!

Se Elisabth fridykke i Kroatia:

Elisabeth Kristoffersen