Hopp til innhold

5-åring skal ha blitt avhørt til klokka 23

RAUFOSS (NRK): – Gutten er traumatisert etter intervjuet, sier advokat Jørgen Stueland. Han klager barnevernet i Lillehammer inn for Fylkesmannen.

Jørgen Stueland

OPPRØRT: Advokat Jørgen Stueland går knallhardt ut mot barnevernet i Gjøvik og Lillehammer, for måten de har opptrådt overfor en familie fra Lillehammer som han representerte. Stueland mener barnevernet ikke lenger er et barnevern hvis man ikke forstår at det er alvorlig galt å avhøre en 5-åring i halvannen time og frem til klokken 23 på kvelden.

Foto: Dag Kessel / NRK

Jeg så at 5-åringen ble redd. Han opplevde politiet som skremmende, sier advokat Jørgen Stueland.

Han er rystet over det han ble vitne til, da en familie fra Lillehammer som han representerer, skulle intervjues av barnevernet søndag 6. november.

Gjøvik barnevern- og omsorgssenter

BARNEVERN. Det var Gjøvik barnevern- og omsorgssenter som intervjuet familien fra Lillehammer.

Foto: Geir Røed / NRK

Etter at det var kommet en bekymringsmelding om forholdene i familien, var de til rådgivning på Stuelands kontor på Raufoss.

– Etter en time banket det hardt på døra. Utenfor sto to uniformerte politimenn.

Advokaten oppfattet det som at de to barna på 14 og 5 år ikke skjønte hva som skjedde. De skulle tas med og avhøres av barnevernet.

– Vi ble sittende i mer enn to timer på venterommet på politistasjonen i Gjøvik. Femåringen hadde ingen leker eller noe å gjøre.

– Gutten i transe

Barnevernet i Gjøvik avhørte familien på oppdrag fra barnevernet i Lillehammer. De ønsket å avhøre moren først, men hun ba innstendig om at gutten måtte være den første. Det ble avvist.

– Dette var lenge etter leggetid, og gutten var nærmest i transe, sier Stueland.

Bestemoren fikk først være med inn som trygghetsperson, men ble sendt ut etter at hun, ifølge Stueland, stilte et kritisk spørsmål.

– Gutten ble avhørt av tre ukjente voksne i en og en halv time.

Har hatt mareritt

Advokat Stueland mener politiet burde ha løst saken på en annen måte.

– Barnevernet visste at det var en femåring her. Det burde politiet visst. De kunne sendt et par sivilkledde kvinnelige betjenter som er vant til å snakke med barn, sier han.

Han forteller disse timene har preget gutten.

– Han har hatt mareritt og vært redd.

Ingjerd Kagnes, leder ved barnehuset i Hamar, sier hun bare kan uttale seg på generelt grunnlag.

– Avhør av barn, ungdom og sårbare voksne som har vært vitne eller er fornærmet i en sak skal fortrinnsvis skje på barnehuset, for å sikre at dette skal være tilrettelagt på en god måte, sier hun.

Dersom dette skjer et annet sted så skal dette avtales mellom barnehuset og politiet.

Kjersti Morset, kommunikasjonssjef, Lillehammer kommune

KAN IKKE KOMMENTERE: Kjersti Morset, kommunikasjonssjef i Lillehammer kommune, kan ikke kommentere påstandene fra advokat Jørgen Stueland. Hun kan heller ikke bekrefte at en slik sak eksisterer.

Foto: Geir Bernhard Randby / NRK

Myndigheter vil ikke kommentere saken

NRK har vært i kontakt med politiet og Lillehammer kommune, men de vil ikke kommentere saken.

– Vi har generell bistandsplikt til barnevernet og bistår i flere saker. Dersom det oppstår situasjoner som oppfattes som kritikkverdig så kan det påklages, sier leder for ordensseksjonen ved Gjøvik politistasjon, Geir Morten Bjerkvold.

Jørgen Stueland sier han kommer til å skrive en klage til Fylkesmannen.

– Barnevernet skal være et barnevern. Når de ikke skjønner at det er traumatiserende for et barn å bli utsatt for noe slikt, er det ikke mye barnevern igjen.

Flere saker fra Innlandet