36,9 prosent sjanse for HamKam-jubel

Statistikken har talt. Hønefoss er det beste laget i årets 1. divisjon og det er mest sannsynlig at HamKam havner på 3.-plass.

Opprykk

Det er ikke mer enn 10,1 prosent sjanse for at HamKam og Vegard Skogheim tar gull i 1.-divisjon, men å stjele opprykket fra Sandnes-Ulf eller Hønefoss er ikke umulig.

– Vi har gått grundig til verks i denne utregninga, sier Anders Løland.

Han er seniorforsker i Norsk Regnesentral og har gjort sitt ypperste for å finne ut hvilke lag som rykker opp en divisjon denne sesongen.

– Vi har tatt utgangspunkt i alle kampene som er spilt i årets sesong og funnet ut at Hønefoss, til tross for at de akkurat nå ligger som nummer to på tabellen, faktisk er det beste laget i årets 1. divisjon, sier Løland.

Kampene er spilt 10.000 ganger

Beregningene er basert på en statistisk modell der hvert lag har et styrketall. Det blir også tatt hensyn til hjemmebanefordel. Når disse tallene er regnet ut spiller en datamaskin alle de resterende kampene 10.000 ganger og tabellen regnes ut 10.000 ganger. Ut fra dette regnes sannsynligheten for den faktiske plasseringen.

– Per i dag er Sandnes Ulfs opprykkssjanser hele 86,9 prosent. Hønefoss har en opprykkssjanse på 65,7 prosent og HamKam har 36,9 prosent sjanse til å få spille i eliteserien neste sesong, sier Løland.

I teorien er det seks lag som har mulighet til opprykk:

Sannsynlighet for opprykk fra 1. divisjon

Lag

Sannsylighet for opprykk

Sannsynlighet for gull

Sannsynlighet for 2. plass

Sandnes Ulf

86,9%

60,6%

26,3%

Hønefoss

65,7%

27,4%

38,3%

HamKam

36,9%

10,1%

26,8%

Bodø/Glimt

8,5%

1,8%

6,7%

Sandefjord

1,8%

0,1%

1,7%

Ranheim

0,2%

0%

0,2%

– Statistikk er til for å brytes

Vegard Skogheim

Vegard Skogheim vil gjøre statistikken til skamme og føre HamKam opp i eliteserien.

Foto: Simen Berge Størkersen / NRK

HamKam trener Vegard Skogheim studerer tallene Norsk Regnesentral har kommet fram til.

– Selv om jeg ikke er forsker kunne jeg også skjønt at det er størst sannsynlighet for at vi blir nummer tre, sier han og ler.

Han innrømmer at de to langene som ligger i førersetet før sesongens to siste kamper har en fordel, men mener også at HamKam har en fair sjanse for opprykk.

– Vi må bare konsentrere oss om oss selv og la tall være tall. Statistikk er jo til for å brytes, sier han.

Og med lagets historie var det ingen selvfølge at Hamar-laget skulle være en del av opprykkskampen. Nyopprykket fra 2. divisjon og med et ungt lag, først og fremst bestående av unge, lokale fotballgutter. Allikevel tror Skogheim han blir litt skuffa hvis det ender med at HamKam blir værende i 1. divisjon.

– Det er jo slik det er i idretten, man blir jo skuffa når man ikke vinner, men det er uansett mye bedre å kjempe i toppen av tabellen enn å være et av de langene som kjemper om å unngå nedrykk, sier han.

Og Skogheim legger til:

– Det har skjedd større under før enn at det laget som ligger på tredjeplass når det er igjen to kampen, rykker opp.

– Kampene skal jo spilles også

Men selv om Norsk Regnesentral har gjort en grundig jobb når de har regnet ut sine prognoser, nytter det ikke å lene seg tilbake.

– Nei, kampene skal jo spilles også, sier Løland.

Men i dette tilfellet har han kanskje et bitte lite ønske om at statistikken skal bli virkelighet.

– Ja, jeg er jo fra Hønefoss, men dermed vet jeg jo også at laget har snubla før, sier han med et smil.