Hopp til innhold

35 meter under isen

Elisabeth Kristoffersen fra Gjøvik arrangerte og deltok under historiens første fridykkerkonkurranse, under isen.

Elisabeth Kristoffersen

Elisabeth arrangerte historiens første fridykker konkurranse under isen.

Forrige helg var fridykkere fra 7 nasjoner med på å skape historie på Lutvann i Oslo. Aldri før har det blitt arrangert en konkurranse under is.

Arrangementet fikk god omtale i internasjonale medier, blant annet i The Sun:

Les mer: Ice diving is a cool sport

Eneste jente

Konkurransen hadde internasjonal ranking, det vil si alle eventuelle rekorder som blir satt anerkjennes som nasjonale rekorder. I tillegg er det svært strenge krav til sikkert, dommer og arrangør.

Som eneste jente av 15 deltagere stilte Elisabeth Kristoffersen som deltager i sitt eget arrangement. Hele tre verdensmestere var tilstede, Maldamé Christian og Guilaume Nery fra Frankrike og Stig Severinsen fra Danmark.

Se bildeserie fra konkurransen

Galskap

Elisabeth dykket ned til 35 meter i et vann som holdt 2 grader. Selve konkurransen gikk over to dager, hvor hver av dykkerne gjennomførte to dykk hver dag.

- Det høres mistenlig ut som galskap; å skulle holde pusten og dykke ned i det iskalde vannet kun iført våtdrakt, det er utfordring nok å holde seg varm på overflaten, fortalte Kristoffersen.

Les mer på bloggen til Elisabeth

På selve konkurransestedet var det 10- 15 cm overvann, skapt av det store hullet som var sagd opp. Lutvann er 52 meter dypt, en dybde flere av mennene dykket ned til.

I kvinneklassen ble det ingen andre enn Elisabeth som stakk av med seieren, og i herreklassen ble det fransk seier til Guilaume Nery.

20 minutter i isvann

Etter å ha hoppet i et isbad vil de fleste av oss komme oss på tørt land igjen så fort som mulig, så enkelt var det dessverre ikke for dykkerene i denne konkurransen. Hver dykker måtte i tillegg til eget dykk også stille som sikkerhetsdykker for de to neste dykkerne.

Dette gjorde at hver av dykkerne var i vannet i ca 20 minutter hver gang.

Konkurransen var holdt i regi av det internasjonale fridykkerforbundet, AIDA.