Hopp til innhold

34 dagers fengsel for vold mot politimann under demonstrasjon mot SIAN

Mannen som var tiltalt for å ha utøvd vold mot en politimann under demonstrasjonene mot SIAN-markeringen på Gjøvik i oktober, fikk i dag dom. Han vil anke saken videre.

Pågrepet av politiet

HØY TEMPERATUR: Flere demonstranter ble pågrepet av politiet i Gjøvik 7. oktober. En ble satt i arresten og de andre ble løslatt på grunn av lav alder. En politimann ble lettere skadd under pågripelse av en motdemonstrant.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Det var i Gjøvik sentrum 7. oktober at den mye omtalte markeringen fra Stopp islamiseringen av Norge (Sian) ble holdt. Det ble sammstøt mellom politi og motdemonstranter, og den tiltalte 25-åringen erkjente at han hadde hindret politiet i deres arbeid. Han avviste tiltalepunktet om vold mot politiet.

I dag falt dommen mot mannen, som var i samsvar med aktors påstand om 34 dagers fengsel. Retten mener det er skjerpende at tiltalte tidligere er domfelt for vold. I tillegg til fengselsdommen dømmes mannen til å betale saksomkostninger på 6610 kroner.

Vil anke

– Min klient er ikke enig i hvordan denne saken har blitt framstilt i tingretten, og vil derfor anke saken videre, sier mannens forsvarer, Per Herman Thori-Aamot til NRK.

Han forteller at hans klient er uenig i tingrettens beskrivelse av det som skjedde under demonstrasjonen.

– Min klient mener at også politiet tok halsgrep på ham, noe han mener er ulovlig. Han mener at dette kan ha betydning for straffeutmålingen, sier Thori-Aamot.

Motdemonstrasjon

Flere hundre personer hadde møtt frem foran den planlagte standen til «Stopp islamiseringen av Norge» (SIAN) i Jernbaneparken i Gjøvik i oktober. Motdemonstrantene bar plakater og T-skjorter med teksten «Vend hatet ryggen».

Politiet gikk imellom motdemonstrantene og standen, men en stund så det ut til at politiet hadde nok å gjøre ved å skille de to partene fra hverandre. De ble høy temperatur og en politimann ble lettere skadd under en pågripelse av en motdemonstrant.

Politiet ble angrepet av flere motdemonstranter, og minst en politimann ble lettere skadd.

Flere personer som demonstrerte mot SIAN ble pågrepet av politiet. En ble satt i arresten, mens de andre ble løslatt på grunn av lav alder. Den yngste var 16 år, og barnevernet er koblet inn i saken. Flere ble anmeldt for ordensforstyrrelse og vold mot politiet.

Flere saker fra Innlandet