Hopp til innhold

30 internatstudenter satt isolert i flommen, men nektet å la seg evakuere

EVENSTAD (NRK): Internatstudentene var isolert på uviss tid, men valgte å bli på skolen. – Det var spennende å se vannet stige, sier nederlandske Erik (25).

Tine Johansen, Erik Versluijs

ISOLERT: Tine Johansenog Erik Versluijs valgte å være på internatet istedenfor å bli evakuert da flommen herjet rundt veggene på skolen. Med studier innen skog- og utmarksfag, jakt, fiske og naturveiledning, er studentene godt vant til både natur og uvær.

Foto: Geir Randby / NRK

Flomtoppen i Glomma ser ut til å ha passert de øvre delene av elva for denne gang, men i flere døgn har det vært svært høy vannstand i elva.

Den flomma langt utover breddene sine, og omringet blant annet bygningene på Høgskolen i Innlandet sin avdeling på Evenstad, nord for Rena i Østerdalen.

Vant til både vær og natur

Lørdag har det igjen blitt mulig å komme seg tørrskodd til skolen, men i ett døgn satt de rundt 30 internatstudentene avstengt fra omverdenen.

– Vi fikk god informasjon fra skoleledelsen, så dette gikk fint. De fleste studentene er vant til både vær og natur, så litt flom går bra, sier student Tine Johansen om opplevelsen.

Medstudent Erik Versluijs er enig. Han syntes det var spennende å se vannet stige rundt husveggene.

– Det var seriøst mye vann. Men jeg er jo vant til litt av det samme fra Nederland, så det gikk fint, sier han.

Eirik Bjørnevaagen, Tine Johansen, Erik Versluijs, studenter på Evenstad

BLE PÅ SKOLEN: Studentene Eirik Bjørnevaagen, Tine Johansen og Erik Versluijs var isolert på skolen. De hadde imidlertid tilgang til kano dersom det skulle bli nødvendig å komme seg fra skolen.

Foto: Geir Randby / NRK

Totalt bor det rundt hundre studenter på internatet, men de fleste hadde reist hjem i forbindelse med langhelgen. Det var imidlertid en god gjeng igjen på internatet.

Selv om de fikk tilbud om å evakuere da det viste seg at skolen kunne bli isolert, valgte de i steden å handle inn mye mat slik at de kunne holde stand på internatet.

Ville ikke tvangsevakuere

– Vi ville ikke tvangsevakuere dem, og vi hadde hele tiden god kontakt med studentene, sier Kristin Gangås, dekan ved Evenstad.

Hun forteller at det er snakk om en flott gjeng studenter fra hele Europa, og med god kommunikasjon fant de ut at dette var en grei måte å gjøre det på. Undervisningen ble imidlertid avlyst fredag fordi lærerne ikke kom seg inn til skolen.

– Vi kommuniserte både via Facebook og telefon, slik at vi hele tiden visste at studentene var i god behold, forteller Gangås.

Hun legger til at det ikke er første gang skolen blir rammet av flom, der den ligger utsatt til ved Glommas bredd.

Kristin Gangås, dekan Evenstad

DEKAN: Kristin Gangås forteller om en flott gjeng studenter som valgte å bli ved skolen tross flom og isolering. – Vi hadde god kontakt med dem hele veien, forteller hun.

Foto: Geir Randby / NRK

Mindre vann i Glomma lørdag

Lørdag er vannstanden i Glomma på vei ned. Men selv om vannstanden har blitt lavere, er

Ved Rasta i Stor-Elvdal der veien har vært stengt siden fredag formiddag, er vannet snart borte fra vegbanen. En stund så det ut til at vegen kunne åpnes lørdag kveld, men det er ikke mulig fordi veibanen ikke tåler trafikk enda.

Den flomutsatte strekningen er i dag grundig sjekket av fagfolk fra Statens vegvesen, og det viser seg at bæreevnen er betydelig redusert.

– Det står fortsatt vann i vegbanen, og vegkroppen er så bløt at vi umulig kan sette på trafikk nå. Da vil vegen bli ødelagt, sier avdelingsdirektør i Statens vegvesen, Hedmark, Aud M. Riseng.

Flere saker fra Innlandet