26 personer «skadet» i tunneløvelse

En bil og en buss har kollidert i en tunnel på E6, og flere er alvorlig skadet. Det var scenarioet i Espatunnelen på E6 onsdag.

Kriseøvelse i ny E6-tunnel

I neste uke skal etter planen trafikken på E6 kjøre gjennom det ene tunnelløpet i en av de nye tunnelene. Men før den tas i bruk måtte beredskapen testes.

Mange «skadet»

Scenarioet var dramatisk: En buss med skoleelever kolliderer med en bil. Tre personer i bilen med skadet, noen av dem alvorlig, og 23 elever ble lettere skadet i bussen. Øvelsen førte til stor aktivitet av utrykningskjøretøy fra alle etater.

Elever fra ambulanselinja i Våler og Raufoss var med på øvelsen for å kjenne på kroppen hvordan det er å vente på hjelp i forbindelse med en ulykke.

Øvelse i Espatunnelen, E6

I øvelsen hadde en buss kollidert med en bil.

Foto: Anne Kari Løberg / NRK

Øvelsen er en del av sikkerhetsgodkjenningen av tunnelen, og både nødetater og Statens vegvesen deltar på øvelsen.

Avdekke feil

Målet med øvelsen var blant annet å avdekke eventuelle feil eller mangler ved teknisk utstyr, i alarminstruks, varslingsrutiner og operatøroppgaver på Vegtrafikksentralen, samt et samarbeid mellom operatørene på Vegtrafikksentralen og nødetatene.

– Det er kamera hver 26. meter i tunnelen. Kameraene føler om det er noe unormalt, forteller øvingsleder i vegtrafikksentralen Kai Gundersen.

Kameraene reagerer på alt fra at fotgjengere er i tunnelen til ei ulykke. Da overfører den automatisk til en alarmmonitor i vegtrafikksentralen i Oslo som da sikrer stedet og varsler nødetatene.

Se bilder fra øvelsen (artikkelen fortsetter under bildene):

Uvant for nødetatene

For nødetatene i Hedmark er det en utfordring å rykke ut til tunneler, for Espatunellen er den eneste tunnelen i fylket med litt lengde.

– Vi har tatt hensyn til det i planleggingen. De siste dagene nå før øvelsen har vi arrangert tunnelkurs for politi, ambulansetjenesten og brannvesenet, sier Gundersen.

Han er fornøyd med hvordan øvelsen fungerte. De fikk også testet hvordan ventilasjonsanlegget fungerte ved røykutvikling i tunnelen. Røyken ble sugd opp i ventilasjonsanlegget med en gang.

– Dette er en meget trygg tunnel, sier Kai Gundersen.

Åpner i neste uke

Øvelsen var en test på om det var klart for åpning av tunnelen i neste uke. Siden den ble bestått åpnes tunnelen for toveistrafikk i løpet av neste uke.

– Den åpnes for å kunne ferdigstille 4-felts E6. Og etter denne testen er det ingen grunn til at vi ikke skal kunne åpne den, sier Jo Henning Tori som er byggeleder på elektro og styringsanlegg i forbindelse med vegtunnelen i fellesprosjektet på nye E6.

Øvelse i Espatunnel, E6

Øvelsen skal avsløre eventuelle feil ved sikkerheten i tunnelen.

Foto: Anne Kari Løberg / NRK