Fra 25. til 27. april holdes det første lederkurset for de fremtidige unge lederne på Elverum. Ungdom i alderen 15 til 20 år, først og fremst fra Innlandet, inviteres til å delta. Kjersti Stenseng, frivillighetssjef i Ungdoms-OL, forteller om et stort behov.
– Vi trenger opp mot 2500 frivillige. Det er mange som skal i aksjon for å gjennomføre et såpass stort og komplekst idrettsarrangement. De fleste av disse håper vi å finne i Hedmark og Oppland. Vi har en sterk kultur for frivillighet her, med mange flinke mennesker som er aktive både i kultur- og idrettsarrangementer. Vi ønsker at ungdommen selv skal ha nøkkelposisjonene, sier Stenseng.
Kjersti Stenseng, frivillighetssjef i ungdoms-OL, søker etter opp til 2500 unge frivillige frem mot lekene i Lillehammer 2016.
Foto: KUDFremtidens idretts-ildsjeler
De godt over 2000 ungdommene som skal rekrutteres vil fylle flere viktige funksjoner i det kommende arrangementet. Ikke alle vil ende opp i en lederrolle. Tom Svellet, ansatt i Idrettsforbundet og Idrettens Kompetansesenter Innlandet, ser på utdanningen av de unge i forkant av arrangementet i 2016 som en langsiktig investering i norsk idretts fremtid.
– Lederkurset på Elverum er først og fremst for å begynne å få tak i ledere. Det er også et ledd i ungdomsløftet som Norsk Idrettsforbund nå er i gang med, for å produsere en ny generasjon ledere, arrangører, trenere og tillitsvalgte som på sikt kan ta over for den avtroppende generasjonen, sier Svellet.
Ungdoms-OL på Lillehammer blir dermed viktig også i forhold til grasrot-idrettens fremtid. Håpet er at opplæringen de unge frivillige nå får, på sikt vil komme de lokale idrettslagene og idrettsarenaene til gode.
Flere generasjoner frivillige
Lederkurset på Elverum i slutten av april er begynnelsen på et toårig løp for de unge frivillige. De vil få tett oppfølging og muligheter for praktisk erfaring.
Planleggingen av Ungdoms-OL i Lillehammer 2016 har vært i gang siden desember 2011, da IOC-president Jacques Rogge fjernet enhver tvil og offentliggjorde tildelingen. Det er selvsagt knytt store forventninger til et nytt olympisk arrangement i Lillehammer, og Jacques Rogge selv ønsker et ungdoms-OL som nikker tilbake til de olympiske lekene i 1994.
Også tidligere statsminister Jens Stoltenberg håper på et fantastisk ungdoms-OL, og i likhet med Tom Svellet fremhever han den positive langsiktige effekten et slikt arrangement vil ha for grasrotsidretten.
– Et stort arrangement som vil være veldig viktig for norsk ungdomsidrett, for byene rundt Mjøsa og for innlandet generelt. Vi har veldig stor tillit til Lillehammer og Norges idrettsforbund og den søknaden de har lagt fram, sa Stoltenberg under sin tale i Lysgårdsbakkene i 2011.
Les også: Her er logoen for Ungdoms-OL 2016
Satser på det enkle
Kommunikasjonssjef for Lillehammer 2016, Pål Gordon Nilsen, ser for seg et arrangement der IOC-topper og barneskoleelever står side om side på tribunene.
Foto: Ekroll, Anne Liv / Anne Liv Ekroll, NRKDe store forventningene til tross, kommunikasjonssjef i Lillehammer 2016 Pål Gordon Nilsen har uttrykt at arrangørene ønsker et enkelt arrangement, og tegner en kontrast til de nylig avsluttede lekene i Sotsji og deres enorme budsjett.
– Etter et dyrt Sotsji-OL vil vi bringe det tilbake til å servere alle pølse og lompe. Det er i alle fall ambisjonen at barneskole-elever fra Søre Ål skal stå sammen med IOC-medlemmer på tribunen og heie på sunn, norsk ungdom og ungdom fra hele verden, sier Pål Gordon Nilsen i en kommentar til NRK.