Hopp til innhold

Hit vil 170.000 nordmenn i år

Over tre ganger så mange nordmenn har planer om å gå Besseggen i sommer. Dette kan bli problematisk, mener generalsekretær i Norsk Friluftsliv.

Jente på Besseggen

TRYKK: Nordmenn liker å være aktive på ferie, og sannsynligvis vil mange ta den store norgesferien over Besseggen i år, ifølge en undersøkelse gjort for Norsk Friluftsliv.

Foto: @fjelluft16 / Instagram

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

I overkant av 50.000 tar turen over Besseggen i Innlandet hvert år, og fjellturen er en av de mest populære i Norge.

I år derimot vil den sannsynligvis bli besøkt av hele 170.000 nordmenn.

Det viser en fersk undersøkelse fra Ipsos der folk over 18 år er spurt om hvor de tenker å reise i sommer.

– Vi kommer til å få tidenes Norgesferie i år, og mange vil tenke tilbake på en sommer full av gode opplevelser, sier Lasse Heimdal, generalsekretær i Norsk Friluftsliv.

Likevel sier han det kan bli krevende om så mange ønsker å besøke de samme plassene i sommer.

Kommunene er ikke forberedt

Heimdal mener mange norske kommuner er fullstendig uforberedt på å håndtere sommerens turisttrafikk, og at dette vil kunne skape kaos mange steder.

41 prosent sier at de skal mer på biltur i Norge i år enn de pleier å gjøre, og Heimdal sier trafikken kan bli en utfordring en del steder.

I tillegg mener han det bør bli tilrettelagt for parkering, toalett og sanitæranlegg - og for hvor folk skal legge fra seg søppel.

Generalsekretær Lasse Heimdal i Norsk friluftsliv

MANGE PERLER: – Hadde jeg vært ansatt i turistbransjen, så ville jeg kjørt på med markedsføring nasjonalt og fortalt om den gode plassen og de flotte naturopplevelsene som venter de som kommer til distriktet i sommer, sier Lasse Heimdal, generalsekretær i Norsk Friluftsliv.

Foto: Norsk Friluftsliv

– Vår oppfordring er at kommunene nå tenker på hvordan de skal håndtere en norsk turistrafikk som mange plasser skal overgå de utenlandske besøkene.

Undersøkelsen viser at det også forventes store innrykk i for eksempel Romsdalseggen, Rallarvegen, Telemarkskanalen, Galdhøpiggen og Kjerag i sommer.

– Det går ikke

De fleste som går turen over Besseggen velger å ta båten fra Gjendesheim til Memurubu, for så å gå tilbake.

Skipper på Gjendebåten, Harald Rune Øvstedal, frykter det store innrykket i sommer, og sier det kan bli vanskelig å få plass til alle om bord.

– Det er flott at så mange vil på tur. Jeg skulle ønske jeg kunne ha sagt velkommen til alle, men det går ikke.

Øvstedal forteller at det er en smertegrense på hvor mange gjester området tåler, og at det ikke er ønskelig med så mange turister.

– Vi kjører allerede med begrenset avganger og begrenset plass. Om det er 170.000 som vil på tur vil nok mange bli skuffet i år.

besseggen

UMULIG: – Det er klart at om vi skal legge på 100.000 passasjerer til, så går ikke det, sier skipper på Gjendebåten, Harald Rune Øvstedal

Foto: Lars Erik Skrevsrud / nrk

Det meste de har klart å frakte i løpet av en sommersesong var i 2018 - da de kjørte nesten 70.000. I fjor hadde de rundt 63.000 passasjerer.

– Jeg tror at om vi klarer å frakte 30-40.000 nordmenn i sommer så er nok det taket, forteller han.

– Nærområdene er undervurdert

Heimdal sier vi må spre turistrafikken og at nordmenn bør dra andre steder enn de typiske ferieplassene i år.

– Vi har en viktig jobb å gjøre med å fortelle nordmenn om alle de andre flotte stedene som kanskje ikke finnes på alle postkortene, men som er vel verdt å besøke.

Heimdal forteller at det er mange steder, også i nærområdet, man kan ta turen i sommer.

– Nærområdene er undervurdert i Norge. Det er mer enn nok av natur å besøke, det er kanskje ofte innen en radius på en halvtimes tid hvor man ikke har vært.

Det kan være utsiktspunkter, kulturminner eller fine steder å sette opp telt, legger han til.

Spektakulære Besseggen er en av Norges mest populære fjellruter. I dag fra klokka ni går vi Besseggen - minutt for minutt, og du kan være med på turen.

MINUTT FOR MINUTT: Får du ikke gått Besseggen i sommer? Da kan du bli med digitalt - minutt for minutt.

Flere saker fra Innlandet