– 14-åringer bør få spille seniorfotball

Det blåser opp til strid i fotball-Norge etter et forslag om å senke aldersgrensen for å spille voksenfotball fra 15 år til 14 år.

Sina Berntsen

UNGT TALENT: Sina Berntsen er 14 år gammel og kretslagsspiller. Nå har klubben hennes Fart fått dispensasjon slik at Sina også kan spille med seniorlaget kommende sesong.

Foto: Alexander Nordby / NRK

– Jeg var stor av vekst og tålte det bra. Jeg tok ikke skade av å spille med voksne.

Kjetil Rekdal

Til helgen skal fotball-Norge diskutere om aldersgrensen for å spille seniorfotball skal senkes permanent fra 15 til 14 år. Bak forslaget står Hordaland fotballkrets som mener erfaringer viser at en lavere aldersgrense er riktig for utvikle gode fotballspillere.

Nå kommer nierfotballen

På Løten kunstgressbane varmer damelaget til Fart opp med pasningsøvelser. 14 år gamle Sina Berntsen er et talent og lagets yngste spiller. Hun er egentlig for ung til å spille seniorfotball, men klubben har fått dispensasjon for å bruke Sina på A-laget i 1. divisjon kommende sesong.

– Jeg bor jo egentlig i Moelv, men reiser hit for å trene fire ganger i uken. Jeg valgte å spille for Fart fordi de har et godt tilbud til meg. Jeg synes ikke nivået er for høyt. Målet mitt er å spille meg fast inn på laget, sier Sina Berntsen.

- Først og fremst spillerutvikling

– Dette handler jo først og fremst om spillerutvikling. 14-åringer som er klare for det utviklingsmessig og sportslig bør få anledning til å spille på seniornivå. Jeg regner jo med at klubbene har en fornuftig tilnærming til dette og bruker muligheten når det er riktig, sier leder Tore-Christian Gjelsvik i Hordaland fotballkrets.

Fotballtinget på Lillestrøm i helga avgjør saken. Etter dagens regelverk må man ha fylt 15 år ved inngangen til kalenderåret for å kunne spille seniorfotball, men det er anledning til å søke om dispensasjon, noe enkelte spillere får innvilget.

En eventuell ny aldersgrense på 14 år vil bare gjelde for lavere divisjoner. 14-åringen vil dermed uansett ikke få lov til å spille i mennenes eliteserie og 1. divisjon, samt i toppserien for kvinner.

Er ikke skadepotensialet vel så stort i lavere divisjoner?

– Jeg ser den. Men vi har ingen dokumentasjon som viser at det er høyere skadefrekvens for 14-åringen lengre ned i divisjonene. I vår krets har dette med lavere aldersgrense særlig vært tema i kvinnefotballen. Det finnes en del unge jenter som ferdighetsmessig trenger å bli løftet opp på nivået til seniorfotballen, sier Tore-Christian Gjelsvik.

Gjelsvik understreker at mange av spillerne i realiteten vil ha fylt 15 år i løpet av sesongen de eventuelt skal spille seniorfotball, ifølge forslaget.

Kjetil Rekdal

SAMMENSATT PROBLEMSTILLING: Vålerenga-trener Kjetil Rekdal mener det er både plusser og minuser ved å senke aldersgrensen i seniorfotballen. Selv debuterte han på A-laget til sin lokale klubb Fiksdal/Rekdal som 14-åring.

Foto: Poppe / NTB Scanpix
Rekdal debuterte som 14-åring

Tidligere landslagsspiller og nåværende Vålerenga-trener Kjetil Rekdal, forteller at han selv spilte med seniorlaget til sin lokale klubb Fiksdal/Rekdal allerede som 14-åring. Senere debuterte han i Tippeligaen med Molde som 16-åring.

– Jeg var stor av vekst og tålte det bra. Jeg tok ikke skade av å spille med voksne. Som 14-åring var det i sommercuper og treningskamper jeg fikk spille. I seriekampene måtte jeg se på. Da var aldersgrensen 15 år, forteller han.

Rekdal har spilt 83 A-landskamper for Norge og vært proff i både Belgia og Tyskland. Å senke aldersgrensen for å få til en bedre spillerutvikling er han ikke sikker på om vil virke.

– Det er både plusser og minuser ved å senke aldersgrensen. Det spørs hvordan nivået er. Noen kan ha vokst mye og er klare for det. Andre ikke. Vi må også tenke på mindre plasser som kanskje ikke klarer å stille lag om man ikke tar med relativt unge spillere på seniorlaget. Men jeg har ikke noen veldig sterk formening og dette. Jeg tror ikke jeg skal blande meg alt for mye inn i den debatten, sier han.

Forslaget nedstemt tidligere

Allerede på fotballtinget i 2010 ble en lavere aldersgrense for seniorfotball diskutert og en prøveordning innført. Da tinget igjen samlet seg to år senere i 2012 trodde mange at 14-årsgrensen skulle bli vedtatt, blant annet fordi forbundsstyret selv gikk inn for dette.

Men flere delegater stilte spørsmål ved skadepotensialet og forslaget tapte avstemmingen knapt. Nå i 2014 er styret i Norges fotballforbund motstandere av å senke aldersgrensen.

– Det har ikke kommet inn veldig mange nye innspill og meninger i debatten etter det forrige tinget. Vi har hatt en skikkelig diskusjon i forbundsstyret på dette, men altså havnet på at vi ønsker å opprettholde 15 år som grense, sier visepresident Mette Christiansen i Norges fotballforbund.

Christiansen sier det nok kan være en utfordring for mindre klubber i grisgrendte strøk å stille seniorlag uten å bruke 14-åringer, men peker på at det allerede finnes en dispensasjonsordning. Hun opplyser at forbundet ønsker å utforme en tydeligere dispensasjonsordning i samarbeid med kretsene.

I forhold til talentutvikling, mener hun dagens regelverk er godt nok.

– Det er jo lov for 14-åringer å trene med seniorlag. Gode jentespillere kan jo trene og spille med guttelag eller juniorlag i stedet for å spille seniorfotball. For de beste finnes det tillegg arenaer som kretslag, sonelag og regionlag. Det er i det hele tatt så mange andre ordninger som gjør at de beste får et godt tilbud at vi ikke trenger at 14-åringen spiller på seniorlag, sier hun.

- Et betydelig ansvar

Under lyskasterne på Løten kunstgressbane roper hovedtrener Frode Bekk ut anvisninger til damelaget som gjennomfører en spilløvelse. For laget fra Hedmark er det viktig å kunne ha med 14 år gamle Sina Berntsen.

Damlaget til fotballahet Fart

FULL FART: Damelaget til Fart trener tre ganger i uken på Løten kunstgressbane, i tillegg til annen trening innendørs.

Foto: Alexander Nordby / NRK

– Denne spillerstallen er ikke så stor, og Sina er derfor viktig for oss. Men samtidig er det et betydelig ansvar å følge opp en så ung spiller på et seniorlag. Det skal jo stemme både på banen og sosialt utenfor banen, sier han.

Fart har et relativt ungt lag. Bekk mener likevel det er et dilemma at veldig unge spillere er med i seniorfotballen, og han ser med interesse fram til fotballtingets diskusjon og avgjørelse i saken.

– På den ene siden så kan det være helt riktig å la 14-åringer spille på dette nivået med tanke på spillerutvikling og det faglige. Men samtidig er jeg litt redd for at unge spillere fort kan oppleve å bli mettet. I De opplever veldig mye som unge, og når de blir eldre har de ikke mer å kjempe for. Det er et dilemma, sier Bekk.

Norges fotballforbund skal avgjøre om de skal senke aldersgrensen for å spille voksenfotball fra 15 år til 14 år.

UNGT TALENT: 14 år gamle Sina Berntsen har som mål å spille seg inn på A-laget til Fart.