Hopp til innhold

- Ofrene kan ha anmeldt for å få erstatning

Den overgrepstiltalte mannens forsvarer krever strafferabatt for sen etterforskning - samtidig som han antyder at ofrene har anmeldt mannen for å få økonomisk erstatning.

svein-harald foss

Mannens forsvarer, Svein-Harald Foss, sier at utsiktene til økonomisk erstatning kan ha påvirket ofrene.

Foto: Reidar Gregersen / NRK

Mandag startet den omfattende rettssaken mot lillehamringen i 40-årene som er tiltalt for alvorlige overgrep mot totalt 20 gutter. Rettssaken går i Sør-Gudbrandsdal tingrett.

Tiltalte er tidligere dømt for lignende forhold, og dette sammen med den alvorlige tiltalen har gjort at statsadvokat Marit Bakkevig vurderer å kreve forvaring.

Vil ha strafferabatt

Mannens forsvarer, Lillehammer-advokaten Svein-Harald Foss, krever imidlertid strafferabatt for lang etterforskning. I retten mandag antydet han også at utsiktene til erstatning kan påvirke forklaringene til ofrene.

Totalt 20 gutter skal være seksuelt misbrukt. Noen skal ha blitt voldtatt mens andre skal ha blitt forledet til å sende nakenbilder og videoer av seg selv til mannen.

- Har ingen betydning

Nina Braathen Hjortdal

- Økonomisk erstatning har ingen betydning, sier Nina Emilie Braathen Hjortdal.

Foto: Arne Sørenes / NRK

Ofrenes bistandsadvokat, Nina Emilie Braathen Hjortdal, reagerer på påstanden om at økonomisk erstatning har vært et motiv for å anmelde mannen.

– Guttene har klart gitt uttrykk for at erstatning ikke har noen betydning overhodet for den historien de forteller, sier bistandsadvokaten til NRK.

Tidligere idrettsdommer

Den tiltalte mannen er tidligere idrettsdommer i idrettskonkurranser for ungdom. Så sent som for to år siden hadde mannen en sentral rolle under et norgesmesterskap.

I henhold til idrettens regler skal det innhentes politiattest for idrettsledere som er i tillitsforhold til barn. Men det er uklart om dette er gjort av lillehamringen i 40-årene.

Har ikke kontrollører

Daglig leder i Gaysir, Jim Høyen

Jim Roger Høyen avviser kjennskap til den tiltalte mannen.

Foto: Privat

Mannen har fremstilt seg som en ung pike når han har lurt flertallet av guttene til å sende seg nakenbilder og filmer.

Overfor flere av de som han har møtt og hatt seksuell omgang med, har mannen imidlertid hevdet at han var ansatt som en kontrollør for et homofilt nettsted. Tiltalte hevdet guttene hadde gjort noe ulovlig på nettstedet - og på den måten skal han ha tiltvunget seg sex.

Men i dagens GD avviser nettstedet at de har slike kontrollører.

– Vi kjenner ikke tiltalte, og han har ikke jobbet for oss. Vi har heller ikke slike moderatorer, sier daglig leder på nettstedet Gaysir, Jim Roger Høyen.