-Ingen alvorlige bivirkninger

Over tusen personer i Innlandet har vært med i en studie på svineinfluensavaksinen.

Forsøksperson Geir Eriksen.

Geir Eriksen har deltatt deltar i forsøket på fjerde året.

Foto: Bjørn Opsahl / NRK

Over tusen personer i Hedmark og Oppland har vært med i en forskningsstudie på et stoff som nå brukes i vaksinen mot svineinfluensaen. Stoffet har vært omstridt på grunn av mulige bivirkninger, og at det ikke har vært prøvd ut lenge nok. Studien startet opp i 2005, hvor det ble forsket på stoffet adjuvans og mulige bivirkninger.

Adjuvans er et sammensatt stoff som enkelt fortalt inneholder en blanding av haileverolje, E-vitaminer og kvikksølv. Kvikksølvmengden er ca halvparten av den mengden kvikksølv du får i deg hvis du spiser en brødskive makrell i tomat.

Adjuvansen som testpersonene har fått i seg er en tilnærmet lik en blanding av den som blir tilsatt i vaksinen mot svineinfluensaen. Den eksakte samme adjuvansen som blir benyttet i dagens vaksine har blitt testet ut siden 2008.

- Vi har ikke hatt noen alvorlige bivirkninger på dette stoffet, sier lege ved Medi3 på Hamar, Kjetil Høye.

Fire ganger så mye vaksine

Adjuvans gjør at man får tre til fire ganger så mange brukerdoser som man ville hatt hvis man ikke hadde tilsatt stoffet. Den gjør vaksinen sterkere og den virker lenger.

- Når det nå har brutt ut en pandemi så hadde vi ikke hatt en sjanse til å få vaksinert så mange som vi får nå. Vaksinen mot svineinfluensa har vært mangelvare, og ved ikke å tilsette dette stoffet som vi har forsket på ville det blitt helt håpløst å prøve å bekjempe svineinfluensaen, sier Høye.

Dobbelt blindet test

Medie3 på Hamar og Elverum har forsket på adjuvans på oppdrag fra GlaxoSmithKline som er legemiddelgiganten som produserer influensavaksinen.

Halvparten av de tusen som har vært med i studien har fått vanlig sesonginfluensavaksine, mens den andre halvparten har fått vaksine tilsatt stoffet adjuvans. Hverken pasient eller forsker vet hvem som har fått hva. Dette er viktig for at europeiske legemiddelmyndigheter skal kunne godkjenne legemiddelet. Ingen av de tusen testpersonene opplevde alvorlige bivirkninger.

Først i verden

Medi3 Innlandet var blant de første i verden som begynte å forske på stoffet adjuvans.

- Forsøkspersonene har vært en svært viktig brikke for å kunne utvikle den svineinfluensavaksinen som nå brukes over hele verden, sier overlege ved Folkehelseinstituttet, Bjørn Iversen. Han regner med at hedmarkinger og opplendinger reagerer som folk flest.

Lege Kjetil Høye (tv) og forsøksperson Geir Eriksen.

Lege Kjetil Høye og forsøksperson Geir Eriksen.

Foto: Bjørn Opsahl / NRK

- Ikke farlig

- Studiene viser at vaksinen ikke har gitt alvorlige bivirkninger og at det er trygt å ta vaksinen, sier Høye. Alle grupper var med i studien med unntak av gravide. Han avslutter med at han oppfordrer alle til å ta vaksinen mot svineinfluensa.

Flere saker fra Innlandet