-De smiler ikke som andre turgåere

Beate Follestad ser ikke vitsen med å gå Birkebeinerrennet. Østnyttmagasinet 15. mars tok for seg manndomsprøven over fjellet.

Østnyttmagasinet 15. mars
Foto: Arne Sørenes / NRK

Lørdag skal rekordmange deltakere slite seg over fjellet fra Rena til Lillehammer. Rundt 13.000 skiløpere skal være med i år.  

8 av 10 er menn med høy inntekt og høyere utdanning.

Det gir status å gå Birkebeinerrennet. Langrenn er in, viser både trendanalyser og statistikk.

Skjønner ikke vitsen

Beate Follestad er glad i å gå på ski men liker å være alene med naturen. Lederen i Hamar og Hedmarken Turistforening skjønner ikke vitsen med heseblesende stress.

- Jeg går på ski for å komme meg ut fordi jeg liker naturopplevelsen, sier hun. Også hun bruker skigåing for å holde seg i form, men å gå Birkebeinerrennet kunne hun ikke tenke seg.

Hennes opplevelse av birkebeinerne er at de har det fryktelig travelt. Når hun går tur ved Gåsbu på Vangsåsen føler hun det av og til som å gå på E6. - De smiler ikke som andre turgåere, sier hun. 

Vil knuse fattern

Hans Høisveen Nannestad går Birkebeinerrennet for første gang. Ringsakersokningen tror det kan bli tøft ettersom årets renn ser ut til å by på vanskelige føreforhold. Nannestad har alltid vært glad i å gå på ski men har likt lange løp bedre enn å sprinte. Derfor mener han birken virker veldig fint for han.

Nå har han trent hardt. - Målet er konkurransen og det er motivasjon i seg selv, men jeg håper jo selvsagt å knuse fattern, sier 15-åringen.

Ville ut av sofaen

For Hamarsingen Jørn Helge Dahl var det Birkebeinerrennet som fikk han ut av sofaen. Han trengte et mål og syns det var vanskelig å komme seg ut uten at han hadde en grunn til det. Særlig i dårlig vær ble dørstokkmila lang. -Alle snakka om birken, så det bare måtte prøves, sier Dahl.

For Dahl er det konkurransen med seg selv som er viktigst. Han er ikke så opptatt av plasseringen så lenge han får merket. - Ekstra morsomt er det å slå kamerater, men viktist er det å gjøre det bra i forhold til den tida jeg har hatt året før, sier han.  

Lørdag går starten og rennet kan du følge på NRK1 utover dagen.