Hedmark FpU: - Vær gift med så mange du vil!

FpU Hedmark vil at folk selv skal få bestemme hvem og hvor mange de vil gifte seg med.

Årsmøte i FpU i Hedmark ønsker å tillate polygami

Katrine Solberg skjønner at forslaget fra Hedmark FpU er kontroversielt. Se hvordan hun forsvarer forslaget i intervjuet.

Se hele intervjuet med Katrine Solberg i videoen øverst i saken.

På årsmøtet til Hedmark FpU den 7.desember ble det vedtatt å sende en resolusjon til FpUs landsmøte om å tillate polygami, som betyr at menn og kvinner kan være gift med flere personer samtidig.

I vedtaket står det:

"Hedmark Fremskrittspartiets ungdom mener at staten ikke skal blande seg inn i folks kjærlighetsforhold. Polygami bør derfor tillates som et individuelt livsstilsvalg ved at dagens ekteskaps-og partnerskapslov erstattes med en ny felles lov som er helt nøytral, også da det gjelder antallet man ønsker å inngå et ekteskap med."

- Vi er et liberalt part, og det er viktig for oss at folk får bestemme selv, sier Katrine Solberg, som er formann i Hedmark FpU.

Det var avisa Glåmdalen som først omtalte saken i dag.

Temaet vakte stor debatt på årsmøtet og ikke alle var for. Mot to stemmer ble det vedtatt å sende forslaget videre til FpUs landsmøte.

Solberg skjønner godt at temaet vekker sterke følelser hos folk, og at det er behov for å diskutere saken videre .

- Vi ønsker å vise hvor liberalistiske vi er. Vi er mer liberale enn FrP og vi ønsker å vise at vi er forskjellige. Nå ønsker vi å løfte denne diskusjonen til landsmøtet for å se hva det mener, sier hun.

Telefonstorm

Det er ikke bare innad i FpU at temaet vekker debatt og stor interesse. Da NRK Hedmark og Oppland besøkte Solberg hjemme i Åmot i dag sto ikke telefonene stille.

Hun synes saken har fått stor oppmerksomhet, og hun sier hun ønsker at det også var andre saker som havnet i medias søkelys.

Solberg er klar på at hun ønsker en streng regulering om polygami tillates.

- Det er viktig å finne regler slik at ingen blir tvunget inn i slike ekteskap. Det er også viktig å se på problemstillingene rundt barn og finne regler rundt dette, sier hun.

- Et provoserende forslag

- Polygami er en patriarkalsk tradisjon. Det har ingenting med liberalisme å gjøre, sier sosiolog Mehmed Kaya ved høgskolen i Lillehammer.

Han skjønner ikke utspillet til Hedmark FpU og mener ungdomspartiet er ute etter å provosere.

- Polygami er en tradisjon som er umoderne og diskriminerende ovenfor kvinner, sier Kaya.

Polygami praktiseres i islamske land, men er ikke særlig utbredt. Det praktiseres i deler av Tyrkia, Afghanistan og noen arabiske land der stammekulturen fortsatt står sterkt. Det har sin legitimitet i islam og gjennom proften Muhammad.

- Profeten hadde selv flere koner og sier at man kan gifte seg med intill fire koner om man har god råd og kan forsørge kona, forteller Kaya.

Han tror ikke samlivsformen blir vanlig om den tillates i Norge.

- Det tviler jeg på. Folk vil heller unngå konflikter enn å skape konflikter ved å være gift med flere, sier Kaya.

Flere saker fra Innlandet

Programleder: Anders Bakkerud Larsen

Klokka 19.45. Nyheter fra Innlandet