Hopp til innhold

- Sovepillene tok fra meg livet mitt

Rolf Torodd Olafsen var avhengig av sovepiller i ti år. Han er ikke alene. Rundt 200.000 nordmenn kan i dag være avhengige av sovepiller.

Video Sovemedisin

Rolf Torodd Olafsen har vært pillefri i 19 år, men var tidligere avhengig av sovepiller i ti år.

Sovemedisiner

Mange er avhengige av sovemedisiner

Foto: Bjørn Anders Sørli / NRK

Over halvparten av de som starter opp med sovemedisin ender opp med å bruke det på heltid. Det viser en studie fra Folkehelseinstituttet.

Rolf Torodd Olafsen tilhører flertallet av sovemedisinbrukere - de som blir avhengige. Ei bilulykke gjorde han lam som 15-åring og ei uke etter mista han faren sin. Men det var sovepillene han fikk på sjukehuset som virkelig sendte ham utfor stupet.

– Det å havne i rullestol og det å miste sin egen far er ganske store inngrep i ens eget liv, men det jeg opplevde av bivirkninger av medikamenter, det var langt langt verre. Det tok i fra meg livet mitt, sier han.

Sterkt vanedannende

Mange sovemedisinene er potensielt vandedannende, og skal foreskrives som en éngangskur. Sannheten er at helsevesenet deler de ut igjen og igjen. Folkehelseinstituttet fulgte i fire år de 300.000 nordmennene som fikk sovepiller i 2005. I følge studien ble over halvparten av dem sovepillebrukere på heltid.

– Avhengigheten førte til mange bivirkninger. Jeg fikk angst, depresjoner, dype depresjoner, smerter i kroppen, mageproblemer, kjeveproblemer, hodepine og øresus, sier Olafsen.

I dag jobber han i NAV, og har i dag vært pillefri i 19 år. Men hans erfaringer med ti års avhengighet gjorde at han starta organisasjonen Medisin mot Piller.

Det er et av de største helseproblemene vi har i landet vårt. Både når det gjelder sovepiller og beroligende. Jeg pleier å si at det er det største skjulte helseproblem vi har, skapt av det norske helsevesen.

Rolf Torodd Olafsen
Trond Egil Hansen

Trond Egil Hansen

Foto: Bjørn Anders Sørli / NRK
Robin Kåss

Robin Kåss

Foto: Bjørn Anders Sørli / NRK

– Har vært for slepphendte

Nestlederen i legeforeninga, Trond Egil Hansen, innrømmer at legene har vært for slepphendte med sovepiller.

– Legene har et hovedansvar for de reseptene de skriver. Men for å få redusert bruken av sovemidler og beroligende midler, så trenger vi nok økende bevissthet både blant leger og befolkningen for øvrig om at dette er midler som lindrer i øyeblikket, men som skader på sikt, sier Hansen.

I dag bruker over 350.000 nordmenn sterke sovemidler. Så mange som 200.000 nordmenn kan være sovepilleavhengige.

– Vi vet at forskrivning av denne type vanedannende medisiner reduserer helsa i befolkningen. I deler av Norge så er det altfor stor forskrivning av denne type tabletter. Da må kommunen og legene jobbe sammen slik at det blir en mer fornuftig bruk av medisiner, sier Robin Kåss, statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet.

Ber politikerne ta grep

Rolf Torodd Olafsen utfordrer leger, psykiatere, ansatte i helsevesenet og helsepolitikere til å gjøre noe med problemet:

– De må først og fremst skaffe seg kunnskap om hva bivirkninger egentlig innebærer og så må de tørre å ta tak, sier han.

Flere saker fra Innlandet