Stuan om konas tiltale: – En gåte at hun er tiltalt for byttehandler

Ivar Stuan mener det er flere punkter i tiltalen mot hans kone som ikke skulle vært der. Rettssaken mot ekteparet Stuan fra Løten er inne i sin andre uke.

Anne Christine Stoltz, Ivar Stuan

Ivar Stuan med sin forsvarer Anne Christine Stoltz.

Foto: Linda Vespestad / NRK

De to er blant annet tiltalt for bevisst å ha skrevet uriktige fakturaer som ga mottakerne skattemessige fordeler. Grunnlaget for Stuans tiltale på dette punktet er 200 fakturaer for 10,1 millioner kroner, mens for henne gjelder det 270 fakturaer på 13 millioner kroner.

De er også tiltalt for å ha gjennomført byttehandler med noen kunder, som ikke er bokført godt nok, eller skrevet tekster i fakturaer som kunne gi skattemessige fordeler for kundene.

I tillegg er Kari H. Stuan tiltalt for å ha skrevet ut to fiktive fakturaer til et stort Hamar-firma.

Betalingen for disse regningene ble, ifølge tiltalen, satt inn på en konto hun lot en av de ansatte i Hamar-firmaet disponere til egne reiser. Hun er også tiltalt for ikke å ha betalt arbeidsgiveravgift for til sammen 22 personer.

Sier de drev lite med byttehandler

Begge nektet straffskyld da rettssaken startet i forrige uke. I dag avsluttet Ivar Stuan sin forklaring, og han var svært klar på at flere av punktene i tiltalen mot hans kone ikke skulle vært der. Det gjaldt blant annet punkter om byttehandler, de to fiktive fakturaene og arbeidsgiveravgift.

Richard Røed, Kai Roger Vaag og Anne Christine Stoltz

Aktor Richard Røed og forsvarerne Kai Roger Vaag og Anne Christine Stoltz.

Foto: Linda Vespestad / NRK

– Det er en gåte at hun er tiltalt for byttehandler, for det hadde hun ikke noe med å gjøre, sa Stuan da aktor begynte å gå igjennom tiltalen som omhandler byttehandler, også kalt barter.

Han forklarte, som sin kone, at byttehandler var noe de drev lite med i Sponsorlink, og mente det var lite eller ingenting å tjene på det for dem.

– Vi vil jo helst ha penger. Det er det vi kan kjøpe mat for, sa Stuan.

– Tenkte ikke på

Blant annet mener påtalemyndigheten at Sponsorlink har hatt byttehandler med et norsk økonomi-magasin, der salg av 14 pakker til Rally-VM i Italia ble byttet mot annonser. Stuan forklarte at Sponsorlink fikk få kunder via avisannonser, og at de bruker mer e-post i sin markedsføring.

– Kan noen av firmaene det ble gjennomført byttehandler med ha tjent på det?, spurte aktor Richard Røed.

– Det har jeg ikke tenkt på. De har vel ansatte som skal rydde opp i sitt eget bol. Vi tenkte ikke over at vi gjorde feil, sa Stuan.

Han mente at på noen av punktene om byttehandel, så var faktureringen rett og slett glemt, og at det skulle vært fakturert begge veier.

På et par av de andre punktene mente Stuan at det ikke ble gjennomført byttehandler og at de burde vært fjernet fra tiltalen.

Ved et av punktene som ble gjennomgått om byttehandler sa Stuan:

– Her har hun fått en e-post om at det skulle komme et grunnlag for fakturaen som hun ikke har fått. Det er glemt, rett og slett. At hun skal få skylda, er helt høl i huet, men jeg er jo inhabil her.

– Kunne ikke vite at det var feil

Han mener også at det er helt feil at kona er tiltalt for å ha skrevet ut fiktive fakturaer til et Hamar-firma. Betalingen for fakturaene skal, ifølge tiltalen, ha blitt satt inn på en konto som en ansatt i Hamar-firmaet brukte til private reiser.

– Jeg fatter ikke hvordan hun skulle tro at det var noe feil med disse fakturaene. Hvis han var på privat reise og betalte med den kontoen, så regner jeg med at han gjorde opp med firmaet sitt. Kontoen ble brukt til reiser for å møte en person firmaet hans sponset.

Stuan mente også det samme under flere av punktene om mangelfull arbeidsgiveravgift.

– Hun har ikke noe med dette å gjøre. Jeg har ansvaret for dette, sa Stuan.