- Raserer kunstnerhjemmet

Restaureringen av Jakob Weidemanns hjem Ringsveen i Lillehammer er vandalisme, mener Weidemann-samler.

Anne og Jakob Weidemann utenfor småbruket Ringsveen i Lillehammer i 1968

Anne og Jacob Weidemann utenfor småbruket Ringsveen i Lillehammer i 1968.

Foto: Storløkken / Aktuell / Scanpix

Kristian Nordberg var venn av Jakob Weidemann og eier i dag landets største samling av Weidemannbilder.

Han er kritisk til manglende vedlikehold på Widemann-eiendommen i Lillehammer, og til hvordan kunstnerhjemmet har blitt pusset opp.

Stiftelsen Ringsveen, som nå eier kunstnerhjemmet, har i vinter pusset opp deler av eiendommen. Hovedhuset er restaurert innvendig. Mye gammelt er revet ut, badet og flere gulv er byttet og kjøkkenet er snart et moderne, tidsmessig kjøkken.

- Det er hårreisende. Jeg er skamfull på vegne av det norske samfunnet for at ingen har evnet å ta vare på disse tingene, sier Nordberg.

Glassmaleri av Jakob Weidemann i Steinkjer kirke

Glassmaleri av Jakob Weidemann i Steinkjer kirke

Foto: Bjørg Hernes

Forfaller

Kunstnerparet ga bort småbruket til stiftelsen noen år før Jakob Weidemann døde i 2001. Leder for stiftelsen, Anders Eckhoff, sier til NRK at de endringen som er gjort i huset har vært helt nødvendig for at det skal være mulig å bo der.

- Meningen var at boligen skulle brukes av kunstnere, og da må den være i en slik stand at den skal brukes, sier Eckhoff.

I tilegg til endringene i hovedhuset står det mindre hus på eiendommen og forfaller. Nordberg besøkte småbruket for en tid siden og mener det som nå skjer er ille.

- Jeg gikk fra stedet med den dypeste sorg. Meningen var at Ringsveen skulle tas vare på for alltid og være et minne om en stor kunstner, sier Nordberg.

Se tv-reportasjen: - Kunstnerhjem vandaliseres