Hopp til innhold

- Politiet trodde ikke på meg!

Den 21-år gamle Elverums-kvinnen, som skal ha vært utsatt for overgrep av den trippelvoldtektssiktede 30-åringen, sier at hun tidligere ikke har følt seg trodd av politiet.

Voldtektsoffer

Den 21-årige kvinnen anmeldte den trippelvoldtektssiktede i 2009, for voldtekt, men politiet mente at det ikke forelå håndfaste bevis den gangen.

Foto: Bjørn Opsahl / NRK

I går fortalte Elverums-kvinnen sin historie til NRK.

Hun anmeldte den siktede Elverums-mannen for voldtekt i 2009. Det var ett års tid etter at overgrepene skjedde. Kvinnen bodde hos den voldtektssiktede et par måneder sommeren 2008, og det var i denne perioden overgrepene skal ha skjedd. Kvinnen forteller at barnevernet hentet henne og flyttet henne til en institusjon, og at hun ble oppfordret til å anmelde forholdet da hun bodde på institusjonen.

Ikke bevis nok

Selv om hun anmeldte overgrepet til politiet, mente politiet at det ikke forelå nok bevis for voldtekt i saken. I forbindelsen med anmeldelsen ble den nå trippelvoldtektssiktede mannen dømt i Sør-Østerdal tingrett i 2010 for barneporno, og for at han hadde brutt forbudet om å kontakte henne.

– De hadde 50 filmer med seksuelt innhold, hvor jeg var tydelig beruset, men politiet mente at det ikke var bevis godt nok. De mente at det ikke var beviselig at jeg gjorde motstand. Men det var jo fordi han truet meg, hvis jeg gjorde motstand. Det var helt jævlig, for det lå mye bak, forteller kvinnen.

Kvinnen sier at hun opplevde situasjonen som svært vanskelig.
– Jeg følte det som at politiet ikke trodde på historien min, det var ingen klare beviser, så det ble feid vekk, sier kvinnen.
– Hvordan føltes det?
– Det var vondt, da jeg endelig hadde mannet meg opp til å gå dit å fortelle om det som hadde skjedde, ikke å bli trodd, det var tøft, sier kvinnen.
Kvinnen sier at hun kan forstå politiet sin side av saken.
– Jeg kan forstå det, men når man vet hvor mye dritt det har vært, så blir det vanskelig, sier kvinnen.

– Vanlig å føle at man ikke blir trodd

Kvinnens bistandsadvokat Jostein Løken tror mange kan kjenne seg igjen i sin klients følelse av ikke å bli trodd i slike saker.

– Jeg tenker at det er ganske alminnelig i slike saker, det er ofte lite beviser, og da er det mange som føler at de ikke blir trodd, sier Løken.

Bistandsadvokaten sier at dette er vanskelige saker, hvor man ofte har ord mot ord.
– Bevisene kan ofte være svake, og da vil det alltid være et problem for påtalemyndigheten og domstolen å vurdere hvordan bevissituasjonen ligger an, sier Løken.
– Burde politiet tatt denne saken på alvor tidligere?
– Sett i etterpåklokskapens lys så skulle de det, men bevissituasjonen nå er jo noe annet enn tidligere, sier Løken.

– Politiet trodde på kvinnen

Politiadvokat Henning Klauseie sier at politiet trodde på fornærmede.

– Vi klarte ikke å finne nok bevis, til å bevise ut over enhver rimelig tvil at det forholdt seg slik hun forklarte seg, sier Klauseie.

Han sier at politiet nå er glad for at de har funnet håndfaste bevis i saken, som viser at det hun sa stemmer.

– Skjønner du at hun kan føle at hun ikke ble trodd?
– Vi har forståelse for at hun syns det var belastende å ikke nå helt fram med sin anmeldelse, men vi har et strengt beviskrav for å ta ut tiltale og få en fellende dom. Det at det ikke alltid blir en tiltale, betyr ikke at man ser på forklaringene som upålitelige, sier Klauseie.
– Vil du dermed si at dere alltid har trodd på henne?
– Vi har aldri tatt henne i løgn, og vi har ment at hun har vært troverdig, men vi klarte ikke å finne nok bevis, som støttet hennes forklaring, sier Klauseie.

Unngå å dusje

Klauseie sier at det er svært viktig at politiet raskt får melding om seksuelle overgrep, slik at politiet kan sikre bevis.

– Hvis man har vært utsatt for et overgrep skal man unngå å dusje, unngå å gå på toalettet og ikke vaske klær man har hatt på seg, for å hindre at biologiske spor går tapt, sier Klauseie.

– I denne saken gikk det av ulike grunner over ett år før hun anmeldte overgrepet, betyr det at det nærmest er umulig å finne bevis i slike saker?

– Hvis vi ikke har tekniske funn, så er ofte bevisbildet vanskelig, sier Klauseie.

Endelig i mål

Den 21-årige kvinnen forteller at hun etter overgrepene har hatt fire tøffe år.

– Jeg har slitt mye med å komme meg gjennom hverdagen. Jeg tenker på det hver eneste dag, forteller kvinnen.

Kvinnen forteller at den siktede manipulerte henne, og at han fikk henne til å tro at det kun var han og rus, som var viktig i livet hennes.

– Han fikk makt over meg veldig fort, det gikk ikke mange dagene før jeg var i hans hule hånd, veldig skremmende, sier kvinnen.

– Hva tenker du om at politiet nå mener at de har en film som er bevis?
– Det føles som en seier, endelig kan jeg komme i mål med det, og komme meg videre, sier kvinnen.

Video Voldtekt i Elverum

Voldtekt i Elverum