Hopp til innhold

- Må tørre å si fra

- Det er ubeskrivelig tøft å være foreldre når man begynner å kjenne klumpen i magen og få sterk mistanke om at noe er galt, sier moren til en 15-åring i Hamar.

Politimann Thorleif Sørhol Nielsen og ungdomskontakt Hans Petter Nyberg
Foto: Bjørn Anders Sørli, NRK

Hun fikk hjelp av politiets ungdomsseksjon i Hamar da hun ikke lenger visste hva hun skulle gjøre.

- Jo før vi fanger opp ungdom med problemer, jo lettere kan vi korrigere en uheldig utvikling. Og vi er ikke ute etter å ta noen, men å hjelpe, sier leder i ungdomsseksjonen i Hamar-politiet, Thorleif Sørhol Nielsen.

Backer opp

Thorleif Sørhol Nielsen, leder i politiets ungdomsseksjon i Hamar.
Foto: Bjørn Anders Sørli, NRK

For politiets ungdomsseksjon er målet å fange opp ungdom i faresonen før det er for sent. Og da er foreldrene en viktig samarbeidspartner.

- Først og fremst vil vi hjelpe i familen, sier Thorleif Sørhol Nielsen.

Ungdomsgruppa kan hjelpe foreldrene til å ta de riktige grepene og backe opp de tøffe avgjørelsene. Det var det tenåringsmoren i Hamar fikk hjelp til.

Sønnen forandra seg

- Det vi opplevde, var at vår ungdom ikke holdt avtaler, var alltid på farten og fikk nye venner som vi ikke visste hvem var. Han var ofte borte om natta og det var mye festing, spesielt i helgene.

Jeg gikk mange runder med meg selv, prøvde å få en dialog med sønnen min, men opplevde krangling og at ting bare ble vanskelig, sier moren.

Løsningen for henne, ble å ringe ungdomsseksjonen hos politiet i Hamar.

Hjelp til å sette grenser

- Jeg ble møtt med respekt og har virkelig følt at jeg ble tatt på alvor. Det jeg har erfart er at det er viktig å snakke med noen som har erfaring med ungdom. Jeg brukte masse krefter på dette og trengte veldig den støtten og veiledningen ungdomsseksjonen bidro med for å sette grenser og opparbeide tillit, sier moren.

Hun syns det er viktig at foreldre som er i en slik situasjon som hun var i, har kjennskap til ungdomsseksjonen hos politiet og tør å ringe til dem.

Et symptom

Politiet i Hamar har satset på forebyggende ungdomsarbeid gjennom 15 år nå. Sammen med kommunen har de bygget opp et solid samarbeid med barnevernet, ungdomskontakten, psykiatrien, skolene, helsestasjonen for unge og familievernkontoret, for å nevne noen.

- På den måten kan vi lettere skaffe ungdom som sliter riktig hjelp. Ungdomskriminalitet er som oftest et symptom på at noe er galt, og det er det vi må finne ut av og ordne opp i, sier Thorleif Sørhol Nielsen.

- Alle må ta ansvar

Han understreker at det er uhyre viktig at alle tar ansvar for å hjelpe før det går for langt.

- Det gjelder å bryte et negativt mønster før det blir et fast mønster, sier Sørhol Nielsen.

Flere saker fra Innlandet