- KOLS-medisin virker ikke

Firmaet Bioshop lover KOLS-pasienter pusten tilbake om de kjøper deres naturmedisin. Det stemmer ikke, sier forskeren som Bioshop bruker som sannhetsvitne.

Naturpreparatet Oralmat fører i følge Bioshop AS til at pusteplagene til KOLS-pasienter bedres i løpet av noen uker.

Men det benekter den australske forskeren, David M Cooper, som sammen med to kollegaer, forsket på preparatet for mer ti år siden.

- Oramat har ingen effekt som KOLS-medisin, sier Cooper.

De tre australske forskerne testet for over ti år siden ut om naturmedisinen Oralmat kunne virke på astmapasienter.

- Bedre humør

-Ingenting tydet på at det virker, foruten om at noen ble i bedre humør, sier forsøksleder David M. Cooper til NRK.

Men Bioshop bruker forskninga til inntekt for at Oralmat hjelper mot KOLS, og at den gir folk pusten tilbake i løpet av noen uker. 

- Astma er en del av KOLS, og derfor fungere preparatet også på KOLS-pasienter, argumenterer Lars Klette i  Bioshop AS.

- Misbruk

Forsker Coper mener naturmedisinfirmaet Bioshop AS misbruker hans forskning.

- Ja, jeg syns de utnytter meg oog mine kolleger, og at de utnytter vår ærlighet. Jeg har veldig lite respekt for firmaet og deres eiere, sier forskeren.

Han har vurdert å stevne Bioshop for retten, men sier han ikke har råd til det.

Ekspertene tviler

Oralmat har i følge Lars Klette i Bioshop vært på markedet i 18 år, men på Landsforeningen for hjerte- og lungesyke sin klinikk Glitreklinikken har de ikke hørt om preparatet før.

Glitreklinikken, som indirekte blir brukt som sannhetsvitne for produktet, er skeptiske til preparatet, og til firmaet som selger det.

- Det finnes ikke noen medisin som kan helbrede KOLS, og det er ingen grunn til å tro at dette produktet er noe bedre enn de som allerede finnes på markedet, sier administrerende direktør på Glitreklinikken Olav Kåre Refve.

Vidundermedisin

Et søk på internett viser at en rekke firmaer selger Oralmat som det reneste vidundermiddel.

Det skal også hjelpe mot så forskjellige problemer som forkjølelse, revmatisme, influensa, beinbrudd, blemmer, helvetesild, AIDS og vannkopper.

Bioshop AS selger produktet for 300 kroner i måndeden, men NRK klarte ikke å finne ut hvor mye firmaet tjener på salget av naturpreparatet.

Brønnøysundregiseteret kan ikke hjelpe med å skaffe oversikt over økonomien til firmaet, fordi Bioshop ikke har levert regnskap for i år, enda fristen har gått ut.

Presenterer på LHL-møte

I kveld presenterer Bioshop produktet på et lokallagsmøte i LHL i Stange.

- Initiativet kom fra en lokal mann som sier produktet har hjulpet ham, og som sa han kunne ta med en forsker fra Oslo (Lars Klette i Bioshop; red anm), som kan fortelle om det. Det sier lokallagsleder Hans Tynnerstedt.

Lokallagslederen sier han er åpen for informasjon, men at den vil bli møtt med kritiske spørsmål.

- Det er helt uaktuelt å la firmaet få selge Oralmat på møtet, sier Tynnerstedt.