Randi Kjøs vil ut igjen

- Forferdelig trist at Israel har stoppet et nytt nødhjelpsskip, sier Randi Kjøs. Israels maktbruk bare forsterker viljen hennes til å prøve igjen.

Randi Kjøs

Randi Kjøs gir seg ikke.

Foto: Mette Finborud Børresen

Randi Kjøs fra Hamar gir seg ikke før hun får besøke Gaza.

Vel hjemme igjen i Hamar, har Randi Kjøs snakket og snakket - i radio, på TV, med aviser og ikke minst med familie og venner.

I dag stilte hun opp i Ukeslutt på P1.

Randi Kjøs

Randi Kjøs deltok i Ukeslutt på P1 fra NRK-studioet i Elverum.

Foto: Mette Finborud Børresen

Hun forteller villig vekk om opplevelsene ombord i båtkonvoien som ble bordet av israelske styrker forrige mandag. Ni mennesker ble drept. De andre arrestert.

- Å snakke om opplevelsene er en bra måte å bearbeide det på, sier Randi Kjøs i Ukeslutt.

Nytt skip bordet

Samtidig som hun snakker, vet hun at et nytt skip på vei til Gaza nettopp har blitt bordet av israelske styrker. Men heldigvis ikke med slik brutalitet som sist.

- Jeg syns det er veldig, veldig trist. Jeg håpet nå at Israelerne kunne besinne seg og slippe inn en flåte med nødutstyr. Nå håper jeg bare at de får lasten inn til Gaza likevel, sier Kjøs.

Sviende urettferdig

På hennes båtkonvoi var det tonnevis med nødhjelpsutstyr som skulle til befolkningen på Gazastripen. Nå vet hun ikke hva som skjer med lasten.

Hun opplevde og så ting som var både grufulle og sviende urettferdige da båten hennes ble angrepet og hun og de andre aktivistene ble arrestert. Kontrasten til trygge Hamar er stor.

Nydelige Hamar

- Jeg tror jeg sa da jeg kom hjem, at så deilig og nydelig og grønt det er i Norge og i Hamar. Jeg hadde ikke sett annet enn innsiden av vegger og politi på tre dager og hadde vært avskåret fra både luft og lys og menneskelig varme, sier Randi Kjøs.

Nå syns hun at hun har det bra, etter forholdene, med et godt støtteapparat av familie og venner rundt seg. De tre barna hennes støtter henne fullt og helt.

Gir seg ikke

Og opplevelsene har ikke vært mer skremmende enn at hun vil tilbake. Hun vil prøve på nytt.

- Jeg har bare fått forsterket kunnskapen om at det er urettferdighet i verden. Jeg har sett den på nært hold, sier Randi Kjøs.

Trolig skal Gaza Movement reise på en ny båttur allerede om to-tre uker. Randi håper det. Men hun skal ikke være med. Ikke ennå.

- Men jeg vil gjerne være med senere. Jeg gir meg ikke før jeg får besøke Gaza, og aller helst via sjøveien.

- Vi var en hel verden på en båt. Jeg vil være med på en ny konvoi.

Petter Kjøs Utengen, Erling Segelstad og Randi Kjøs

Petter Kjøs Utengen, Erling Segelstad og Randi Kjøs fulgte med på nyhetssendingene mens de var innom NRK i Elverum lørdag.

Foto: Mette Finborud Børresen