– Han var en blid og hyggelig mann

– Han tok meg med til en gjestegård, og der ville han ha sex med meg, forklarte en av jentene i saken mot den overgrepstiltalte eks-legen. Hun forklarte i retten i dag at hun mottok flere meldinger, og etter hvert møttes de to.

Vitneboks Hamar

Jenta som skal ha møtt den tidligere legen flere ganger, vitnet i dag i retten.

Foto: Helle Therese Kongsrud

Ei høyreist ung jente setter seg i vitneboksen i Hedmarken tingrett. Hun er 22 år gammel i dag, og den ene av de fornærmede jentene som har møtt den tiltalte legen ansikt til ansikt.

Hun gråter mens hun for første gang forteller om hva som skjedde mellom de to da hun var 14-15 år gammel.

– Jeg var på en håndballturnering den første gangen jeg fikk melding fra ham. Det var en melding jeg oppfattet som feilsendt, men jeg svarte på den.

Mannen som sendte meldingen identifiserte seg som «Daniel». Den da 14 år gamle jenta oppfattet ham som morsom og hyggelig, men avslo stadig forespørslene om å møtes.

– Jeg syntes det var litt skummelt, så vi fortsatte kommunikasjonen vis SMS, sier hun.

NRK.no følger Legesaken i Hedmark

Møttes etter noen måneder

Det tok mellom fire og seks måneder før hun gikk med på å møte ham. De hadde snakket mye sammen og hun så på ham som en venn.

Han visste hvor gammel hun var, men hun kan ikke huske å ha noen kjennskap til hans alder. Da de møttes skjønte hun at han var minst ti år eldre enn henne.

– Han var en blid og hyggelig mann som var lett å komme innpå. Vi fikk god kontakt og vi møttes flere ganger. Vi snakka sammen og det var bare trivelig.

Kjørte til en gjestegård

Så forandret kontakten seg. Han tok henne med seg i bilen for å kjøre en tur. De stoppet på en gjestegård, og han fortalte at han hadde leid et rom.

– Vi gikk inn...

Jenta begynner å gråte.

– Vi gikk inn, og han ville at jeg skulle utføre oralsex på ham. Han ville også ha vanlig samleie. Jeg hadde ikke lyst, men gikk med på det likevel.

Hun forteller videre at hun hadde blitt glad i mannen. At han aldri brukte vold mot henne, men var veldig flink med ord.

– Jeg burde ha protestert kraftigere, men det er ikke så lett når man er 14-15 år, sier jenta.

Identifiserer tiltalte

Flere ganger møttes de to og ifølge henne skjedde det samme hver gang. Han hentet henne, og de kjørte til et sted der de hadde seksuell kontakt. I perioden de hadde kontakt fikk hun gaver av ham, og hun oppfattet at også han var glad i henne.

Så gikk det en periode da de ikke hadde kontakt. Plutselig en dag fikk hun en melding igjen – han hadde vært syk.

Hun ba om å få møte ham, og i løpet av det møtet bad hun om å slippe å se han igjen.

– Jeg følte meg brukt. Han hadde gjort ting med meg som jeg ikke hadde lyst til å gjøre og ville bare glemme det. Han tok det pent, og jeg hørte ikke mer fra ham.

Hun gråter igjen da aktor spør om hun kjenner igjen denne mannen i rettsalen.

– Det er han som sitter i midten der, sier hun og peker på tiltalte som har sett på henne hele tiden.

Nekter for seksuelt forhold

Tiltalte innrømmer å ha møtt jenta. Han sier han kjenner til jenta, men kjenner henne ikke. Han forteller at de sendte tekstmeldinger til hverandre, ikke noe grovt. Og at de møttes og drakk kaffe.

– Jeg så at hun var ung, men vi hadde mye å snakke om. Hun ville bli veterinær, og hun visste at jeg var lege.

Han nekter imidlertid for å ha truffet henne mer enn en gang.

– Vi har ikke leid noe rom sammen, og vi hadde ikke noe slags seksuelt forhold, sier han.