Hopp til innhold

- Gammeldags Ap-nominasjon

Ap-topp mener nominasjonsprosessen hindrer nyrekruttering til politikken.

Siv Tørudbakken

- Gammeldags nominasjon i Ap hindrer rekruttering, mener fylkesråd Siv Tørudbakken.

Foto: Frode Meskau / NRK

- En gammeldags nominasjonsprosess hindrer rekruttering til politikken.

Det mener Arbeiderpartiets fylkesrådsleder Hedmark, Siv Tørudbakken (42). Nå tar hun et oppgjør med gamle partitradisjoner. Og hun får støtte av Ap-nestor, fylkesordfører Audun Tron i Oppland.

- Hemsko

Tørudbakken mener nominasjonen er altfor bundet til et gammelt system som i stor grad gir eldre politikere mulighet til å få sine favoritter inn på listene.

- Alt går på autopilot etter faste mønstre hele tida. Partienes nominasjonsprosess er noe som mer legger forholdene til rette for gamle, erfarne politikere istedenfor å rekruttere nye, mener hun.

- Det er veldig tradisjonelt, og lite nytenkning i forhold til rekruttering og få inn nye grupper i politikken. Nominasjonsprosessen er en hemsko for rekrutteringen, mener Tørudbakken.

- Klippekort

Fylkesordfører i Oppland, Audun Tron, er enig med Tørudbakken. Han har lang erfaring fra nominasjoner, og mener det tradisjonelle nominasjonssystemet mer er til fordel for gamle politikere enn for nye.

Audun Tron

- Nominasjonsprosesse fordel gamle, mener fylkesordfører Audun Tron.

Foto: Rannveig Urdahl / NRK

- Vi kan fort bli bundet av prosess. Det er en forventning om at du har klippekort hvis du har sittet én periode. Hvis en kandidat går ut og sier han tar gjenvalg, vanskeliggjør det arbeidet i nominasjonskomitéen, mener Tron.

- Ta på alvor


Forfatter og historiker Hans Olav Lahlum han er fylkesleder i Oppland SV. Han tror det er forskjell på partiene når det gjelder nominasjoner og rekruttering av politikere, men han ser ikke bort fra at de erfarne fylkespolitikerne fra Arbeiderpartiet har et vesentlig poeng.

- Men jeg tror man skal være litt forsiktig med å generalisere ut fra det. Her er det ulik kultur fra parti til parti.

Frp tenker nytt

Fremskrittspartiet er et eksempel på et parti som går nye veier for å rekruttere.

Fylkesleder i Oppland Frp, Olaf Nils Diserud, sier de har valgt å kjøre en enda mer åpen prosess enn før.

- Vi går nå ut og ber om navn på folk som kan være aktuelle for å stå på lista, for ikke å ha en lukket prosess som andre partier har hatt og fortsatt har, sier han.


- Må gå nye veier


Siv Tørudbakken gir seg nå i politikken hvor hun har vært engasjert siden tenåra.

- For å finne etterfølgere må partiene nå gå nye veier, er hennes hilsen i til partiet.

- Vi må gå på møteplasser der andre typer folk er og oppsøke andre typer organisasjoner for å prøve å rekruttere. Det er noe med å tenke nytt, sier avtroppende fylkesrådsleder Siv Tørudbakken.

Flere saker fra Innlandet