Hopp til innhold

- Forby anabole steroider

- Det er ubegripelig hvorfor det er tillatt å bruke anabole steroider i Norge, sier tidligere misbruker fra Gjøvik. I Sverige har det vært forbudt siden 1998.

Muskler
Foto: Skovdal & Skovdal / Colourbox

Stig Morten Seierstad (tv.) og Sheban Hussein.

Stig Morten Seierstad

Foto: Dag Kessel

Stig Morten Seierstad (32) fra Gjøvik har stått fram i NRK Hedmark og Oppland og fortalt sin forhistorie som straffedømt og tidligere misbruker av anabole steroider.

Tillat å bruke - forbudt å kjøpe

Nå retter han kraftig kritkk mot norske politikere som i årevis har diskutert fram og tilbake om anabole steroider skal forbys i Norge.

- Det er ufattelig at det er tillatt å bruke, men ulovlig å kjøpe og selge. Hvor er logikken? spør Seierstad.

- Ja til lovforbud

- Jeg heier på Senterpartiet, som har gått inn for et lovforbud, sier førstekonsulent Nan Inger, som er ansatt ved Vest-Oppland politidistrikt som rusforebygger. - Det er veldig trist at Norge ikke har fått på plass et lovforbud.

Politikere nøler

Tore Hagebakken

Tore Hagebakken

Foto: Stortinget

På Opplandsbenken på Stortinget er det ikke mulig å få et klart svar fra verken Fremskrittspartiet eller Arbeiderpartiet.

- Vi har fra vår fraksjon i helse- og omsorgskomiteen rettet en interpellasjon til helseministeren om dette, og vi heller nok mot at vi vil ha et forbud, sier Tore Hagebakken, som er helsepolitisk talsmann for Arbeiderpartiet.

- Men går du inn for forbud?

- Dette har vi ikke tatt stilling til ennå, men som sagt så heller det mot at vi går inn for forbud, sier Hagebakken.

- Kan ramme uskyldige

Morten Ørsal Johansen

Morten Ørsal Johansen

Foto: Stortinget

Stortingsrepresentant Morten Ørsal Johansen (Frp) har heller ikke noe klarere svar.

- Dette er en vanskelig sak. Det er eksempler på at det finnes små mengder anabole steroider i kosttilskudd, som kan være dårlig merket. Da risikerer vi å ramme uskyldige, sier Johansen.

- Et eksempel på det er vektløfteren Stian Grimstad, som fikk i seg dette, og ble sendt hjem fra OL i Sydney. Seinere fikk han en klekkelig erstatning.

- En mulighet er å forby besittelse hvis du ikke har resept og bruker det i medisinsk sammenheng.

- Ville vært forebyggende

Halvor Byfuglien, som er informasjonssjef i Anti-doping Norge, mener at politikerne har nølt lenge nok.

- Et lovforbud ville hatt en klart forebyggende effekt. Færre ville begynt med dette, fordi det vil være en høyere terskel når det er ulovlig.

- Det følger en rekke personlige tragedier i kjølvannet av dette, og kan vi forhindre at noen begynner, må vi ta i bruk de virkemidlene som er mulig, sier Byfuglien.