Hopp til innhold

- Eiendomsskatt et nødvendig onde

Folldal fikk budsjettsprekk da de bygde den nye skolen. Nå må de innføre eiendomsskatt for å betale regningen.

Måler opp bolig
Foto: Joar Elgåen / NRK

- Eiendomsskatten har kommet til landsbygda for å bli. Det sier ordfører Eva Tørhaug i Folldal. Folldølene innfører eiendomsskatt neste år.

Eva Tørhaug

Ordfører i Folldal, Eva Tørhaug, sier eiendomsskatt er et nødvendig onde for kommunen.

Foto: Joar Elgåen / NRK

- Det er vel ikke det vi helst vil. Vi skulle ønske at vi kunne vært en kommune som kunne si at vi ikke hadde eiendomsskatt, sier Tørhaug.

Kommunen gikk på en budsjettsprekk da de bygde en ny skole i bygda sammen med et flerbrukshus til 80 millioner kroner. Kommunen er avhengig av at innbyggerne nå begynner å betale skatt på eiendom.

- Når det ble slik at vi måtte ta opp et ekstra lån for å bygge flerbrukshuset, så måtte vi se på flere muligheter på hvordan vi skulle få inn inntekter. Noen ganger må man tenke slik og dette er et nødvendig onde for å betale gjelden vår, sier ordføreren.

Ingen jubel

Folldal kommune

Innbyggerne i Folldal er negativ til den nye skatten.

Foto: Joar Elgåen / NRK

- Jeg synes det er urimelig å innføre eiendomsskatt i denne lille bygda, sier Aud Lundberg som bor i Folldal. Sammen med Synnøve Lerstad er de negative til den nye skatten. Lerstad mener det ikke er fornuftig. Hun mener Folldal kommune har bygd for dyr skole som bygda ikke har bruk for.

Tidligere var eiendomsskatten en by - og sentrumsskatt, men fra 2007 ble loven endret slik at kommunene nå står fritt til å innføre skatten over hele landet, uansett størrelse og beliggenhet. Stadig flere utkantkommuner hopper på.

Engerdal med kun 1400 innbyggere som ligger inne ved svenskegrensen har vedtatt å innføre eiendomsskatt fra neste år, slik som Folldal. Tynset har hatt eiendomsskatt i sentrum tidligere, men har vedtatt å utvide til å gjelde alle deler av kommunen. Det samme har blant annet Våler, Sel, Ringebu, Sør-Fron og Nord-Aurdal kommuner gjort.

Registrerer alle

Alle bygninger på bolig- og hytteiendommer i Folldal kommune skal registreres og måles opp.

Idar Ole Røsten (f.v.), Leif Odden og John Oddleif Bakken.

Takstmennene Idar Ole Røsten (f.v.), Leif Odden og John Oddleif Bakken.

Foto: Joar Elgåen / NRK

- Vi måler opp og tar bilder så det blir så sikkert som det kan være. Det skal ikke være noen feil i fra vår side, sier takstmann John Oddleif Bakken.

I Folldal kommer takseringsarbeidet til å pågå i flere måneder før en nemnd med politikere skal bestemme hvor mye folk skal betale. Over 1300 boliger og hytter skal måles opp.

Enkelte ivrige eiendomsskatt-kommuner har brent seg på for dårlig taksering. Det har vært mange eksempler i media om taksering av hundehus, lekestuer, små drivhus, gamle ringmurer eller hus som rett og slett ikke finnes. Takstmann Idar Ole Røsten forsikrer at det ikke skal skje i Folldal.

Flere saker fra Innlandet