Hopp til innhold

- Det er på tide med borgervern

Rasende innbyggere på Drevsjø vil organisere borgervern etter at den lokale butikken i natt på nytt hadde innbrudd av omreisende kriminelle.
Innbruddet førte til en dramatisk biljakt inn i Sverige.

innbrudd, butikk, Joker Drevsjø, brekkjern, øst-europeere, borgervern, sinne, fortvilelse, følelser, butikkeieren, Stein Erik Gløtvold, tyver, innbruddstyver, Sverige, media, herjet, penger, pengedelen, kasse

Butikkeier tok opp jakten på butikktyver

Butikken på Drevsjø ble natt til torsdag herjet av innbruddstyver, for andre gang på bare ei uke. Det ble dramatisk torsdag morgen da innehaver av Joker-butikken på Drevsjø, Stein Erik Gløtvold, sammen med bekjente, la seg på hjul etter innbruddstyvene.

Svensk politi pågrep innbruddstyvene, beslagla brekkjernet og etterforsker angrepet på butikkeieren. Pengene kom til rette igjen, men for drevsjøingene er nå begeret fullt. I årevis har de til stadighet stridd med tyverier og innbrudd fra omreisende kriminelle.

Drevsjøingene vil organisere seg

Gløtvold orket ikke snakke med media torsdag, men søster og medeier Gro Gløtvold sier hun er sint og opprørt over at tyver får herje slik.

– Hvis du eier noe, og jobber døgnet rundt for å få til ei bedrift og skape arbeidsplasser, og så kommer det tyver og tar med seg det du har, da blir du sint, fortviler Gro Gløtvold.

– Men nå er det slutt, nå blir det borgervern på Drevsjø, understreker hun.

Gløtvold får full støtte fra en av naboene til butikken, som var med på den dramatiske biljakten etter butikktyvene.

– Det er på tide at vi organiserer et borgervern, jeg tror det vil være mer effektivt hvis vi har tenkt gjennom hva vi gjør i de ulike situasjonene. Det vil også være sikrere for oss borgere, sier Morten Gundersen.

Stadig tynnere politibemanning

Men, selv om politibemanningen i distriktene stadig blir tynnere, opplever ikke politiet at det har blitt mer borgervern.

Både lensmann i Trysil Sondre Kristian Grønstad og politimester i Hedmark, Tormod Bakke bekrefter at innsatsen til butikkeieren, som fulgte etter innbruddstyvene i Engerdal i dag tidlig, var avgjørende for at tyvene ble pågrepet.

– Som Reodor Felgen sa, hva skal man gjøre, sier daglig leder ved Jokerbutikken på Åkrestrømmen, Bernt Aasheim.

Bernt Aasheim, daglig leder Joker på Åkrestrømmen

Bernt Aasheim, daglig leder Joker på Åkrestrømmen i Rendalen.

Foto: Anders Martinsen fotografer

For to og en halv uke siden opplevde Aasheim innbruddsforsøk i sin butikk, men tyvene fikk ikke med seg noen verdier der. De gjorde derimot skade for mellom 250 000 og 300 000 kroner. Han har også opplevd innbrudd tidligere, men har ingen erfaringer med at tyvene blir tatt.

– Det er frustrerende at vi ikke skal få oppklart disse sakene. Dette koster forsikringskundene dyrt, for det er de som må betale til syvende og sist. Det var bra at tyvene på Drevsjø ble tatt, sier Aasheim.

Aasheim skylder ikke på politiet, men sier at det er sentrale myndigheter som står ansvarlig for politibemanningen.

– Det er folk i Oslo som bestemmer dette, men vi bor jo noen utenfor også, sier Aasheim.

Tormod Bakke

Politimester i Hedmark Tormod Bakke frykter ikke at tynn politibemanning i distriktene fører til mer borgervern.

Foto: Frode Meskau / NRK

– Det at butikkeieren meldte om hvor tyvene kjørte var helt avgjørende. Men det må bli opp til den enkelte å finne ut av hvor stor risiko man vil utsette seg for, sier lensmannen i Trysil.

Frykter ikke mer borgervern

– Generelt er vi helt avhengig av at folk observerer og melder til politiet, men det er viktig at folk ikke utsetter seg for fare, dessuten må man følge norsk lov, sier politimester Bakke.

Politimesteren frykter ikke mer borgervern i framtida.

– Nei, det tror jeg ikke. Ser vi på vinningsforbrytelser så har det vært stabilt eller nedadgående de siste årene. Utfordringen er når det skjer i områder der bemanningen er tynn, av ulike årsaker. Da er responstiden stort sett lenger enn når det skjer i tettbygde strøk, sier Bakke.


Flere saker fra Innlandet