Hopp til innhold

– Det er alltid de svakeste som kommer bakerst i køen

I over 30 år har Eva Olsen Høisveen kjempet for avlastingssenter for foreldre med funksjonshemmede barn. Selv er hun ikke sikkerp å om hun har kommet noen veg i løpet av den tida.

Hverdagshelt: Eva Olsen Høisveen
Illustrasjon: Øie

I 56 år har Eva Olsen Høisveen vært medlen i Arbeiderpartiet. Hun hadde egentlig tenkt å melde seg ut av partiet, men så fikk hun sønnen Tom.

– Tom har Downs syndrom. Jeg så at kommunen ikke hadde et bra nok tilbud og fant ut at den eneste måten jeg kunne gjøre noe med det var å engasjere meg.

Det er 30 år siden, og fortsatt er hun med i kommunestyret i Ringsaker. I alle disse årene har hun kjempet for et bedre avlastingstilbud for foreldre med utviklingshemmede barn.

– Når jeg tenker meg om så synes jeg ikke vi har kommet noen veg på disse 30 åra. Det er alltid de svakeste som kommer bakerst i køen, sier hun.

Jeg er klar over at kommunen har mange oppgaver, men en gang må det være de funksjonshemmedes tur.

Eva Olsen Høisveen

Eva har alltid vært frittalende og på -70 og -80-tallet var det slett ikke alle som satte pris på hennes engasjement for funksjonshemmede.

– Dette var før HVPU-reformen og det var ikke alle som mente at utviklingshemmede skulle være på lik linje med oss andre, sier hun.

Både Eva og sønnen Tom har klart seg bra, men 71-åringen vil fortsette i politikken for å kjempe de svakes sak.

– Sønnen min er fortvilet og har selv sagt at han ikke har livets rett. Jeg forstår ikke de som mener folk skal sorteres ut fra fellesskapet. De som ikke har vært i en slik sitasjon vet ikke hva det handler om, derfor må vi som har opplevd det, delta.

Jeg har et håp om å få et avlastningssenter for funksjonshemmede i Brumunddal før jeg gir meg.

Eva Olsen Høisveen