- Bar preg av henrettelse

- Drapene på småbruket i Søndre Land var svært brutale, og det ene bar preg av ren henrettelse, sier statsadvokat Thorbjørn Klundseter. I dag starter rettsaken mot de fem tiltalte.

Drapsgården i Søndre Land

Småbruket som er åsted for to brutale drap.

Foto: Rannveig Urdahl / NRK

- Dette er en av de mest omfattende drapssakene i Norge i den senere tid, med to overlagte drap under særdeles skjerpende omstendigheter.

Det sier statsadvokat i Hedmark og Oppland, Thorbjørn Klundseter.

Skutt på låven

Det var like etter nyttår i fjor politiet starta etterforskninga av det som skulle vise seg å være to brutale drap på et småbruk i Søndre Land.

Ragnar B. Abrahamsen ble funnet drept på låven på gården 4. januar i fjor. Politiet mener han ble lokka inn på låven av tre av de tiltalte i påskudd av å skyte katter. I stedet skal han selv ha blitt skutt i bakhodet, panna og brystet.

- Han ble skutt på en sånn måte at det bærer preg av en henrettelse, sier statsadvokaten.

Gjemt i brønn

Knapt tre uker etter at politiet fant Abrahamsen død på låven, ble Jan Petter Aarstad funnet drept i brønnen på gården. Over var det slengt flere steiner, en vaskemaskin og annet skrot.

Politiet tror drapet skjedde over ett år tidligere, i november 2006, av fire av de tiltalte. Også dette drapet skjedde under særdeles skjerpende omstendigheter, mener politiet.

- Årsaken er måten Aarstad ble håndtert på. Han ble putta i brønnen etter at han hadde fått en sprøyte som angivelig skulle inneholde heroin, sier Klundseter.

- Drapene planlagt

Politiet er ikke sikre på om Aarstad døde av en overdose heroin, eller om han drukna i brønnen.

Han påpeker at begge drapene er svært brutale, og mener politiet har bevis for at de er planlagt på forhånd av flere personer.

To grove ran

I tillegg til de to drapene er flere av de tiltalte også tiltalt for to grove væpna ran og den 52 år gamle kvinna er også tiltalt for trygdemisbruk.

Rettssaken skal gå over seks uker i Sør Gudbrandsdal Tingrett.

I retten i dag skal tiltalebeslutningen leses opp og aktoratet skal holde sitt innledningsforerag. Tirsdag starter den første tiltalte sin forklaring.

Les mer: Drapssaken i Søndre Land

Brønnen på drapsgården i Søndre Land

I denne brønnen fant politiet den drepte Jan Petter Aarstad.

Foto: Rannveig Urdahl / NRK