- Aggressivt av de streikende

– De streikende i Design Forum i Lillehammer har opptrådt aggressivt og pågående, og nærmest blokkert inngangen til butikken, sier direktør Haakon Strømsmo. I dag blir det streikemarkering i Oslo.

Streikevakter ved Designforum i Lillehammer.

Streikevakter fotografert 24. januar utenfor butikken i Lillehammer. Bakerst f.v.: Bjørg Karin Lekvam, Svein Gangdalen og Anne Helen Bergan Amundsen. Foran: Oda Regine Næristorp (t.v.) og Eirine Saaler Nabben.

Foto: Dag Kessel / NRK

14 av 70 ansatte i butikkjeden Design Forum er tatt ut i streiken der de ansatte krever å få tariffavtale. I går ga ledelsen beskjed til de ansatte i butikken i Lillehammer om at de kunne stenge butikken, pakke ned alle varer og sende dem til butikker i Oslo.

Markering i Oslo

I dag arrangerer Handel og Kontor en markering i Universitetsgata i Oslo, utenfor en av butikkene.

– Vi er usikre på hvor mange som kommer, men det vil være streikende fra både Lillehammer, Bodø, Oslo og Asker, sier Oda Regine Næristorp, som er butikksjef i Lillehammer og representerer de streikende der. Kjeden har i alt 16 butikker i Norge.

– De streikende skyld i dårlig salg

– Strømsmo sier at det var sju kunder og intet salg på fredag og lørdag i Lillehammer, og at dere har ansvaret for det?

– Det er klart det skyldes streiken at det var så dårlig salg disse to dagene, men vi har ikke hatt noen fysiske hindringer for å komme inn i butikken. Mesteparten av de kundene vi har snakket med sier at de ikke vil handle i en butikk der tilstanden er slik den er i Design Forum. De støtter streiken.

Isfront

Konflikten er nå ganske fastlåst, og Strømsmo sier at det ikke er noen kontakt mellom ham og de streikende. Han sier også at "det er de som faktisk har startet streiken som har ansvaret for å ta kontakt".

– Støtte fra tidligere ansatte

– Det er et stort demokratisk problem at 20 prosent av de ansatte kan dra i gang en slik konflikt, samtidig som det store flertallet av de ansatte er fornøyde, sier Strømsmo.

– Dette må Strømsmo gjerne hevde, men vi har snakket med flere av dem som ikke streiker og som heller ikke er medlemmer. Mange av dem støtter oss.

– Vi har også fått mange støtteerklæringer fra tidligere ansatte som sier at de kjenner igjen vår virkelighetsbeskrivelse, sier Næristorp.

– Ikke lydhøre overfor ansatte

I tillegg til kravet om tariffavtale, sier de streikende at de også er misfornøyd med kommunikasjonen internt i kjeden , og at ledelsen ikke er lydhør over de ansatte.