NRK sender fra Skibladner hver dag 12. - 16. juli 2016.

Så seile NRK på Mjøsa ...

"Ikke i en sprøkkin holk", NRK går om bord i selveste Skibladner - som for en ukes tid blir som et flytende kringkastingshus å rekne.

I beste minutt for minutt-stil skal de hele foregå, samtidig som det blir Sommeråpent fra båten på kveldstid og radioshow på brygger som anløpes.

For Skibladner har vel aldri vært så tungt lastet som den blir denne juliuka. I alle fall ikke med kringkastingsutstyr. NRK har rigget seg godt til rette om bord - og båten er stappfull av alt som skal for å lage nett, radio og TV. Totalt skal 13 TV-kameraer fange ferden.

Fem lange Minutt for minutt-seilaser

For i uke 28 blir det Mjøsa i alle kanaler neste uke både via radio, TV og nett.

Totalt skal det sendes 25 timer direkte-TV, minutt for minutt, 20 timer radio/nettstrømming, 2,5 timer med høydepunkter fra de daglige seilasene og totalt fire timer med Sommeråpent.

Gjennom Minutt for minutt-sendingene på dagtid blir TV-seerne tatt med på fem lange seilaser på Norges lengste innsjø.

Startskuddet for NRKs Mjøs-tokt går på Eidsvoll tirsdag den 12. juli og det hele avsluttes med Sommeråpent fra Gjøvik lørdag den 16.. Det vil si, allerede på mandagskvelden den 11., vil det komme en liten forsmak på NRK1 om hva som skal serveres gjennom uka.

Så seile vi på Mjøsa i en sprøkkin holk, vi kjinne øss på moten, legg ut ifrå Toten. Årepinna knirke, og æillt er hipp som happ. (Alf Prøysen)

- Det er utrolig artig at NRK skal boltre seg på Mjøsa i sommer! Det vil publikum og lisensbetalerne virkelig legge merke til, sier redaksjonssjef Karianne Stordal ved NRK Hedmark og Oppland.

Hun sier forberedelsene har gått for fullt både på den ene og andre siden av Mjøsa nå den siste uka.

Helle Therese Kongsrud på Skibladner

Helle Therese Kongsrud vil lose TV-seerne gjennom fem minutt-for-minutt-seilaser på Mjøsa.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

- Vil vise hva som er "rette sida"

- Byene vil nok gjerne overgå hverandre, og vise hva som er "rette sida ta Mjøsa". Vi i NRK Hedmark og Oppland gleder oss, ikke minst til spennende oppgaver som våre folk vil få sammen med en stor gjeng NRK-ere fra flere ulike avdelinger andre steder i landet, sier Stordal.

På kveldstid blir det både gjensyn med høydepunkter fra dagens seilas og det blir Sommeråpent fra båten som skal være verdens eldste hjuldamper som går i jevnlig drift. Skibladner er også Norges eneste hjuldamper og eldste skip i rutetrafikk.

Bergh og Platou leder Sommeråpent

Sommeråpent vil følge Skibladners rute og sendes fra Kapp (12.07), Atlungstad (13.07), Lillehammer (14.07), Hamar (15.07) og Gjøvik (16.07).

Hamarsingen Kåre Magnus Bergh vil være programleder for Skibladner-sendingene sammen med Brennpunkt-profilen Jeannette Platou. Også hun har lokal forankring, med slekt og gode sommerminner fra Helgøya midt i Mjøsa.

De øvrige Sommeråpent-sendingene vil komme fra Tjuvholmen i Oslo.

Les mer:

Superkameraet er om bord

På dagtid blir NRK Hedmark og Opplands Helle Therese Kongsrud programleder for minutt til minutt-sendingene.

Sammen med et knippe gode folk og gjester skal hun guide TV-seerne. Det er NRKs Minutt for minutt-ekspertisen ved NRK Hordaland med Thomas Hellum og Kristin Ytre-Arne i spissen som organiserer denne delen av opplegget. Stort sett samme opplegg som de har hatt både på Hurtigruta og Sommerbåtens kysttokt.

Totalt vil det være 13 kameraer om bord på Mjøsas hvite svane. Juvelen blant disse er er Cineflex-kameraet som NRK-fotograf Jan Benkholt har gjort til sin spesialitet å operere. Med det kan sylskarpe bilder tas både til lands, til vanns og i lufta på store avstander, slik det også ble gjort på seilasene langs norskekysten.

Sommeråpent 2016

Jeanette Platou og Kåre Magnus Bergh skal lede Sommeråpent fra fem ulike havner langs Mjøsa.

Foto: Julia Marie Naglestad / NRK

De daglige Minutt for minutt-sendingene vli bli redigert ned til 30 minutters sammendrag, og hver kveld bli sendt i forkant av Sommeråpent.

Mjøsa både på NRK P1 og NRK P1+

I radioen blir det mulig å høre fra seilasen både i distriktssendingene fra NRK Hedmark og Oppland både i morgen- og ettermiddagssendingene gjennom hele uka.

Under ettermiddagssendingene blir Madeleine Cederstrøm en sentral programleder. Timen mellom to og tre vil gå i samsending med NRK P1+.

Det blir radioshow fra brygger som anløpes, og NRKs quizgeneral Viggo Valle er om bord på hjuldamperen og skal servere spesialsydde Mjøs-Quizer.

Under morgensendingene fra NRK Hedmark og Oppland vil det også være en Skibladner-reporter på plass for å fortelle om hvilke havner som skal anløpes og andre aktualiteter som står på tapetet den enkelte dag.

Alf Prøysens liv og diktning er en NRK-produksjon i fire deler fra tidlig på 1970-tallet. Dette programmet tar for seg Prøysens første arbeid som grisekokk og gårdsarbeider. Prøysen hadde en drøm om en annen fremtid, men han gruet seg til å ta avskjed med barndomshjemmet. Her får vi dramatiseringer av hans viser, og møter venner og samarbeidspartnere av Prøysen.
Programleder: Olaf Kleveland.

Hør Alf Prøysen synge "Så seile vi på Mjøsa"

"Æille har et syskenbån på Gjøvik"

Radiosendingene vil også bli strømmet på nett, her vil også et stort team med medarbeidere fra NRK-avdelingene på Tyholt i Trondheim og fra Lillehammer være i sving for å få det hele på lufta og presentert på nrk.no.

Og om ikke "Æille har et syskenbån på Gjøvik" slik som Prøysen sang, har alle artister og gjester som stiller et forhold til Mjøsa og hjuldamperen.

NRKs Jorunn Vang har hatt travle dager med å legge til rette alt det som skal skje de kommende dagene.

- Vi har virkelig kunnet velge på øverste hylle når vi skulle sette sammen sendingene våre. Artister og gjester har alle vært lette å be. Det nærmer seg første sending, og vi gleder oss. Nå skal vi få vist fram Mjøsområdet og alt det kan by på for hele Norge, sier Jorun Vang i Sommeråpent-teamet.

Les også: