Hopp til innhold

Viser norsk fjernsynshistorie

Vil du ha innblikk i norsk fjernsynshistorie bør du ta turen til Selbu i Sør-Trøndelag. Her er en av Europas bredeste samlinger bygd opp.

- Vi kan vel også kalle det et utstillingsvindu for NRK, sier museumssjef Jan Erik Steen.

Han viser til at NRKs historie går hånd i hånd både med mye norsk kultur- og teknisk historie.

Norsk Fjernsynsmuseum tar mål av seg om å fortelle hele historien. Vise både hvordan de levende bildene ble til, hvordan TV-apparatene inntok alle norske stuer og hvordan fjernsynet kom til å prege vårt hverdagsliv.

Norsk Radiomuseum i Selbu har fått ei søster, og navnet måtte jo bli Norsk Fjernsynsmuseum. Maken finnes ikke i hele Europa, sier han som tar vare på denne delen av norsk historie.

- Både NRK og andre burde kanskje samlet fjernsynshistorien, men jeg gjør det, sier Jan Erik Steen.

Endret vårt levesett

- Fjernsynet endret våre sosiale vaner. Vi begynte å leve og omgås annerledes etter at det ble allemannseie, sier Steen.

Selv ble han tidlig interessert i teknologien, apparatene og historien bak. Begynte å samle, først på radioer, senere også på fjernsynsapparater og produksjonsutstyr.

- Som lidenskapelig samler i mange, mange år har er jeg glad for å kunne vise fram og dele dette med alle som ønsker å komme hit, sier Steen.

Her kan alle gå rundt og mimre og lete etter den første TV-en de hadde i huset eller barndomshjemmet sitt. Store og små trekasser, fine kabinetter og svære klumper. Det er mye rart vi har hatt i våre hjem før de smekre flatskjermene tok over.

En annen del av utstillingen viser hvordan TV-bildene har blitt til. Hvor stort, tungt, arbeids- og mannskapskrevende det var å lage TV-bilder den første tiden.

Mye NRK-utstyr

Svært mye av produksjonsutstyret som vises fram kommer fra NRK.

Steen er svært glad for samarbeidet med NRK. – Jeg er takknemlig for alt jeg får og synes det er veldig fint at slikt kan vises fram i stedet for å stues vekk eller kanskje kastes, sier Steen.

NRKs Jens Haftorn har vært med på å gi museet mye utstyr. Han er sentral i en egen gruppe med historieinteresserte i NRK som har tatt vare på masse kringkastingsutstyr.

Unikt innblikk

Dubletter og utstyr gruppa ikke har kunnet ta vare på selv har blitt gitt til Selbu. Han er bittelitt misunnelig, men mest imponert over museet som er bygd opp.

- Dette museet gir et unikt innblikk i fjernsynshistorien. Både hvordan den har fortonet seg for dem som har laget sendingene og hvordan de har blitt mottatt i de tusen hjem. Jeg tror ikke det finnes noen annen samling noe sted i verden som viser helheten rundt fjernsynsmediet så godt som det gjøres her, sier Haftorn.

Var med i 1954!

Under åpningstilstelningen av museet i Selbu finner vi også Nils Mathisen.

Han var med på de første prøvesendingene med fjernsyn i Norge i 1954, og gleder seg også stort over hva han ser er blitt til i Selbu.

- Dette er et ekte eventyr. Det er utrolig hva Jan Erik Steen har klart å bygge opp, sier Mathisen.

Selv begynte han i NRK i 1948. Da spørsmålet om norske forsøk med fjernsyn kom opp, ble han sendt til California for å lære seg hvordan fjernsyn lages.

Etter to år i USA kom han tilbake og kurset andre NRK-ingeniører i TV-kunsten.

-Vi var fem ingeniører som startet med prøvesendingene. Nå er jeg den siste gjenlevende, sier Mathisen som synes at det er utrolig fint at mye av det gamle utstyret tas vare på og vises fram.

Selv har han med seg en kasse kamerarør som gave til museet. De er et godt eksempel på den tekniske utviklingen. De eldste kjempestore og tunge, så gradvis mindre før han til slutt overleverer og viser til hvordan en mikrochip i dag gir TV-bildene.

Ti år med radiomuseum

Noen nybegynner i museumsbransjen er Jan Erik Steen ikke. For ti år siden etablerte han Norsk Radiomuseum i den avsidesliggende grenda Sjøbygda i Selbu. Her har 70 000 fått innblikk i radioens historie i løpet av de ti årene museet har vært i drift.

Nå har et nytt bygg kommet til og på to etasjer og på rundt 500 kvadratmeter vises norsk film- og fjernsynshistorie.

Les også: 90 års radiohistorie

Folk finner fram

Det hele begynte med at samleren "sprengte" sin egen garasje i Trondheim og samtidig ønsket å kunne vise fram samlingen. I Selbu kjøpte han et forfallent småbruk. Pusset opp og lagde radiomuseum. Å ligge så usentralt til ser han ikke som noe handikap.

- Nei, det blir en egen opplevelse og tur å ta seg hit og se hva vi har bygd opp. Besøkstallene har hele tiden vært gode, så jeg regner med at enda flere vil finne veien til oss nå når vi viser både radio- og fjernsynshistorien. Og radio og TV henger jo tett sammen, så etter ti år med radiomuseum var det naturlig å utvide også med en TV-del, sier Steen.

Så er du interessert i et unikt innblikk i norsk radio- og fjernsynshistorie er Selbu og Sør-Trøndelag riktige adresse.

Åpning av Norsk Fjernsynsmuseum i Selbu i Sør-Trøndelag.

En liten stemningsrapport fra åpningen av Norsk Fjernsynsmuseum i Selbu. Her deltok både Arve Tellefsen, Stephen Brandt-Hansen og Selbu Korensemble.