NRK Meny
Normal

Vil høre om radiodigitaliseringen

Radiotopper fra hele Europa kommer til Oslo 11. juni for å høre om hvordan Norge digitaliserer radioen.

Radio

Radioens framtid i en heldigital mediehverdag er tema når radiofolk fra hele Europa samles i Oslo 11. juni.

Foto: Robin Mortensen/NRK

Når Norge som første land i verden slukker FM-senderne og fra 2017 kun sender radiosignalene digitalt, vekker det internasjonal oppsikt.

Digitalradio Norge har derfor bestemt seg for å arrangere en internasjonal konferanse både for å fortelle om hvordan radiodigitaliseringen foregår her i Norge og samtidig få høre hvordan den skjer i andre land.

Les mer: Norsk FM-slukking verden rundt

Vil høre om den norske "vei"

- Vi har merket en stor etterspørsel etter informasjon. Mange ønsker å vite mer om hva som skjer i Norge og hvorfor er et lite land i nord er ledende i en stor omlegging, sier daglig leder i Digitalradio Norge, Ole Jørgen Torvmark til radio.no om hvorfor de arrangerer konferansen.

Fra norsk side vil både representanter fra myndighetene, lokalradio, kommersiell radio og NRK fortelle om hva digitaliseringen vil bety både for radiolytterne og de som sender radio.

Fokus vil også bli satt på hvor langt og hvordan radiodigitaliseringen skjer ellers i Europa.

I Skandinavia følger Danmark hakk i hæl med Norge, mens Sverige nøler med å ta det digitale skrittet fullt ut.

EBUs radiosjef Christian Vogg vil fortelle om hvordan den europeiske kringkastingsunionen forholder seg til digitaliseringen.

Norge leder an

President Patrick Hannon fra World DBM, den internasjonale bransjeforeningen for radiodigitaliseringen, vil også være tilstede på konferansen. Han sier den digitale radioen i hele Europa nå står ved en skillevei.

- Norge leder an, gjennom å bli det første landet med en digital overgang, Sveits vil bli det neste og flere andre vil følge rett etter, påpeker Hannon.

Han sier nøkkelen til suksess er en aktiv og koordinert samhandling fra alle parter, hvor både politiske myndigheter, kringkastere, nettilbydere, produsenter, forhandlere og bilbransjen bidrar.

- Vi i World DMB ønsker å bringe alle aktører sammen, sier Patrick Hannon.

Representanter fra bransjen i store og viktige radioland som Storbritannina, Tyskland og Sveits vil også være på konferansen og fortelle om status i sine respektive land.

- Radio som medium står overfor mange utfordringer i en digitalisert mediehverdag. Å legge om til DAB er vesentlig for bransjen, men også en krevende øvelse som fordrer tilrettelegging fra myndigheter og berørte bransjer i det enkelte land, sier Ole Jørgen Torvmark i Digitalradio Norge som gleder seg til å dele erfaringer med radiokolleger fra hele Europa.

Les mer: Samler radiofolk fra hele Europa